În perioada 4-5 septembrie 2021 se va desfășura la București a doua ediție a „Zilelor Culturii Palestiniene”. După succesul din anul 2019, evenimentul va oferi din nou publicului român muzică, expoziţii de fotografie, dansuri tradiţionale, prezentarea costumelor tradiţionale palestiniene, a atracțiilor turistice, literatură palestiniană şi gastronomie autentică – „Street food palestinian”.
Zilele Culturii Palestiniene vor avea loc și în alte orașe din țară, după cum urmează: Pitești 11-12 septembrie 2021, Ramnicu Valcea 18 -19 Septembrie 2021 și Alba Iulia 9 -10 Octombrie 2021.
Evenimentul este organizat de Ambasada Statului Palestina la Bucureşti si Centrul Cultural Palestinian „Mahmoud Darwish”.
In București, evenimentul va avea loc în zilele de 4 și 5 Septembrie 2021, începând cu ora 11:00, la scena de spectacole a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R)., cu un program artistic şi cu expoziții de fotografie. Intrarea este liberă.
Program Sambata, 4 Septembrie 2021 11:00 – 20:00 ● Zona Food – mâncare tradiţională, cafea arăbească, ceai cu arome. ● Zona Portului Palestinian – articole vestimentare cusute de mână din materiale alese şi aduse din inima Betleemului. ● Zona Bazar – icoane, suveniruri ● Zona Expoziţie de Fotografie ● Zona Literară ● Kids Corner – atelier de creaţie, dans, pictură pe faţă, literatură pentru copii.
● Proiecții de film – palestina turistica, palestina culturala.
16:00 – 16:30 – Scena mare a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R) ● Recital de muzică și dansuri tradiționale “SPERANTA a 13 milioane” Grupul “SPERANTA a 13 milioane” a fost înființat prin efortul studentilor palestinieni din România. Grupul este format din 10 tineri dansatori români și palestinieni alături de un solist de muzica tradițională palestiniana ce își propun să prezinte poporului roman, prin desfășurarea mai multor activități, imaginea culturii palestiniene. Dabka – este un dans popular levantin interpretat de palestinieni, libanezi, sirieni, irakieni şi iordanieni. Dabka combină dansul în linie cu dansul în cerc şi este îndeplinit pe scară largă la nunţi şi alte evenimente festive. 17:00 – 19:30 – Scena mare a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R) ● Prezentare de modă “BINT EL BALAD Fashion House” Casa de modă “Bint El Balad” din BETLEEM a fost înfiinţată în anul 2009 de către Khawla Eltaeel Abu Saada. Creaţiile lor sunt cunoscute pentru că păstrează, reinterpretează şi perpetuează portul tradiţional palestinian.
● Recital de muzică și dansuri tradiționale “ALAASHEKEEN” Grupul artistic palestinian Alaashkeen a fost înființat la Damasc în anul 1977. În repertoriul Alaashkeen veți întâlni mai multe melodii și albume reprezentative, printre care: albumul “Ezedden Al nasa”, melodia “Semn Altă”, albumul “Bem Eini” și “Eluz El Akhdar”, albumul “Vorbele Libere” și cunoscuta melodie Beirut. Grupul a participat la multe festivaluri internaționale din Japonia până în Statele Unite. Membri formației numără aproape 30 de artiști, fete și băieți. Formația se înnoiește cu noile generații de artiști palestinieni, dar numele grupului a rămas Alaashkeen (îndrăgostiți). Din cauza măsurilor cauzate de pandemie, formația va participa la “Zilele Culturii Palestiniene” cu un număr redus de artiști.
Duminica, 5 septembrie 2021 11:00 – 20:00 ● Zona Food – mâncare tradiţională, cafea arăbească, ceai cu arome. ● Zona Portului Palestinian – articole vestimentare cusute de mână din materiale alese şi aduse din inima Betleemului. ● Zona Bazar – icoane, suveniruri ● Zona Expoziţie de Fotografie ● Zona Literară
● Kids Corner – atelier de creaţie, dans, pictură pe faţă, literatură pentru copii. ● Proiecții de film – palestina turistica, palestina culturala. 11:00 – 12:00 – Scena mare a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R) ● Prezentare de modă “BINT EL BALAD Fashion House” ● Recital de muzică și dansuri tradiționale “SPERANTA a 13 milioane” 17:00 – 18:00 – Scena mare a parcului Alexandru Ioan Cuza (I.O.R) ● Prezentare de modă “BINT EL BALAD Fashion House” ● Recital de muzică și dansuri tradiționale “SPERANTA a 13 milioane”
Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.
Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.
Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.
Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.
Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.
Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.
În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.
Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.
Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.
Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.
Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.
Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro
Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.
„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.
„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.
Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.
Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.
„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.
Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.
El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.