Ramai alaturi de noi

Stirile Zilei

Alexandru A., despre „vedetele” care contesta vaccinurile: „Ati avut vreo revelatie, ma oameni buni??? Ca fix asa pareti. Niste habarnisti care brusc se cred filozofi. Brusc, stiti si genetica, si virusologie”

Doamne, cat adevar! Acum ceva timp, vine la mine o cunostinta. Cum intra pe usa, imi lasa impresia ca a castigat la loto (cel putin!). Nu trec 10 secunde ca imi spune… “Am dat lovitura!!!”. Clar, mi-am zis… “Asta a castigat la loto!” Nu termin gandul ca ma loveste si mai tare… ”Am descoperit perpetuum mobile”. Raman blocat. Dar blocat. Imi vede fata de tamp si, incercand sa ma lumineze, incepe sa imi explice cum functiona inventia lui, scrie Alexandru A. pe Realitatea.net.

Si acum trebuie sa va fac o precizare: omul nu avea ABSOLUT nicio treaba cu fizica. Nici macar notiuni elementare. Daaaar… citise cate ceva despre magnetism si luase si doi magneti. Si brusc, omul a avut o revelatie. Avea impresia ca daca pune un rotor intre cei doi magneti, gata, a descoperit perpetuum mobile. Mi-a luat o zi sa ii explic ca mai sunt o sumedenie de forte care il contrazic cu tarie. Gasea cate o rezolvare pentru fiecare. Bineinteles ca absolut aberant!

Am vrut sa va povestesc asta ca sa intelegeti ce se intampla in mintea prostului care prinde cate o frantura de informatie. Are o revelatie! Si brusc, are impresia ca detine toata informatia din univers si ca poate enunta chiar teorii. Ca doar stie… doar ce a aflat (sau si-a dat seama). Acum, revelatia bietului meu prieten a ramas doar intre noi…

Dar sunt tot mai surprins de altii la care, sincer, nu ma asteptam. De exemplu, din ce in ce mai multi “medici”. Si pun ghilimele pentru ca mi-a disparut toata increderea in ei. Voi explica de ce.

Au aparut, in contextul pandemiei COVID-19, tot mai multi “medici” care contesta ba tratamente, ba vaccinuri. Dar ei sunt ba oftalmologi, ba esteticieni. Pai, domnilor si doamnelor “medici”, aveti voi competenta sa vorbiti despre asta ? Adica…. daca aveti competenta sa vorbiti, ma gandesc ca aveti competenta si sa practicati. Ca m-ar cam stresa sa ma opereze pe creier un oftalmolog. Nu cumva v-ati cam depasit competentele? Nu cumva ati uitat si ce ati invatat? In primul rand, bunul simt. Am vazut-o si pe atotstiutoarea Sosoaca la un post de televiziune spunandu-i profesorului Streinu Cercel ca nu conteaza daca dr. Ciuhodaru e de alta specialitate, ca doar tot doctor este. Pai pe principiul asta, va recomand ca urmatorul control ginecologic sa il faceti la un stomatolog, doamna. Ca doar e tot aia. Parca si scaunul pare ce trebuie.

Mai oameni buni, voi va auziti? Voi va dati seama cat de penibili sunteti ? In ce calitate veniti voi sa contraziceti specialistii? Aud o esteticiana ca se leaga de reactiile adverse ale vaccinului. Oare a citit vreodata orice alt prospect? Ma indoiesc! O fi vazut prospectul la Arcoxia? Doar un exemplu marunt. Toate medicamentele au o droaie de reactii adverse si, cu toate astea, nu i-am auzit urland sa nu le luam. Din contra. De aia stau si ma intreb ce i-a apucat acum cu vaccinul, pentru ca nu s-a mai intamplat nici macar cu medicamente care chiar au reactii adverse grave (pentru ca si alea au rostul lor si sunt acceptate datorita beneficiilor pe care le au). Acum, daca stau sa ii asociez cu povestea de la inceput, oare au citit si ei de ARN si au descoperit brusc genetica??? Ati avut vreo revelatie, ma oameni buni??? Ca fix asa pareti. Niste habarnisti care brusc se cred filozofi. Brusc, stiti si genetica, si virusologie. Nestiinta voastra pe subiect e tradata si de intrebarile pe care le puneti si de felul in care puneti problema. Si inca ceva, ca sa fie clar… nici pe oftalmolog, nici pe estetician si nici macar pe omniprezenta dna Sosoaca nu i-am vazut la niciun congres de genetica. Abia aici va inteleg! Ce naiba sa faceti acolo???

Asa ca, mai oameni buni, nu vi se pare mai de bun simt sa va vedeti voi de specialitatea voastra si sa lasati adevaratii specialisti sa isi faca treaba?

Voi va dati seama cat rau faceti raspandind toata aceasta dezinformare si semanand panica in randul oamenilor? Si nu sariti sa spuneti ca aveti dreptate! Ca asa ar face orice habarnist. Ganditi-va bine la ce am spus. Fiti oleaca mai isteti, in ultimul ceas, si admiteti in sinea voastra ca nu e specialitatea voastra si ca nu este moral sa faceti asta. Treziti-va ca va faceti de ras!

In final, fac un apel la media… cand ii prezentam ca “medic” sau “doctor”, sa spunem si ce specializare are. Ca sa stim si ce competente are. Pentru ca, altfel, omul simplu aude ca e doctor si ia de bun tot ce spune, fara sa mai puna in balanta ca ii vorbeste despre genetica un oftalmolog. Hai sa ne vedem fiecare de specializarea pe care o avem si sa nu uitam cat de mici suntem si cat de multe mai avem de invatat. Si pe aceasta cale va urez spor… pentru ca aveti multe de invatat inca.

PS: Prezint scuze oftalmologilor si esteticienilor fata de care am un respect la fel de mare ca pentru orice alt medic scolit in bancile facultatii, spre deosebire de cei care si-au tocit coatele pe pupitrele studiourilor de televiziune, dar exemplele date sunt, pe cat de reale, pe atat de triste.

Stirile Zilei

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.

Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.

Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.

Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.

Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.

Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro

Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro