Politica
Candidatul USR la primaria Constanta a inventat un handicap pentru a primi locuinta de la stat

Deputatul USR Stelian Ion, candidat la functia de primar al Constantei in alegerile de luna viitoare, tainuieste de 15 ani o escrocherie imobiliara. Nu una care sa-i fi adus vreo avere, ci o manevra prin care a obtinut ilegal o garsoniera de la ANL, arata o investigatie Newsweek.
Se intampla pe vremea cand politicianul de astazi era un tanar avocat, apropiat de tabara fostului primar PSD Radu Mazare.
Pentru a pune mana pe garsoniera, Stelian Ion a incalcat de cel putin patru ori legea, crescandu-si in mod fraudulos punctajul. Unele dintre nereguli puteau fi sanctionate chiar penal, daca o ancheta ar fi fost efectuata la timp. Newsweek Romania detine toate documentele din dosarul pe care Stelian Ion l-a depus in anul 2004 la Regia Autonoma Exploatarea Domeniului Public si Privat (RAEDPP) Constanta, institutia responsabila cu evaluarea solicitantilor de locuinte ANL.
Principalele nereguli pe care le-am descoperit in urma investigatiei noastre sunt:
- desi era tolerat in spatiu in apartamentul parintilor, a incheiat peste noapte un contract de inchiriere cu tatal sau contra sumei de 100.000 de lei vechi (10 lei noi) lunar;
- a declarat in fals ca are un handicap grav care necesita insotitor, desi era contrazis chiar de actele medicale pe care el insusi le-a depus la dosar;
- a declarat numai partial venituri si nici macar cele declarate nu se incadrau la punctajul obtinut;
- a declarat in fals ca lucra la o institutie publica, desi era avocat. in total, Stelian Ion si-a crescut fraudulos punctajul cu cel putin 27 de puncte (din rezultatul final de 81).
Prima neregula:
In documentul intitulat “Criterii de ierarhizare stabilite prin punctaj” se mentioneaza ca Stelian Ion este “CHIRIAs” in Constanta. Ceea ce, intr-adevar, era, dar numai din data de 14 aprilie 2005, cand a incheiat un contract de inchiriere cu propriul tata.
In mod ciudat, insa, cererea pentru o locuinta ANL fusese depusa de Stelian Ion la RAEDPP pe 1 martie 2004, cu 13 luni inainte ca acesta sa semneze un contract de chirie cu tatal sau. Data depunerii cererii de catre actualul deputat USR apare in Hotararea Consiliului Local Constanta 217 din 25 mai 2005, prin care s-a aprobat lista definitiva cu apartamentele ANL.
Culmea, aceasta Hotarare de Consiliu Local apare publicata chiar pe site-ul USR, care are o sectiune dedicata Hotararilor de Consiliu Local. Din anexa HCL 217 se poate vedea ca familii de trei si chiar patru persoane au avut acelasi punctaj ca Stelian Ion, care a depus singur.
Diferenta intre “tolerat in spatiu” si “chirias”
Cum de stia Stelian Ion cu mai bine de 13 luni inainte, cand a depus cererea la RAEDPP, ca o sa semneze un contract de inchiriere cu tatal sau? Cel mai probabil, nu stia, acesta fiind si motivul pentru care, initial, a bifat in cerere ca este “TOLERAT iN SPAtIU”, nu “CHIRIAs”.
Ce l-a facut, totusi, pe Stelian Ion sa se razgandesca si sa aleaga sa fie “chirias” si nu “tolerat in spatiu”?
Raspunsul este simplu: punctele in plus. Astfel, optiunea chiriei ii dadea solicitantului posibilitatea sa probeze ca are acces la o anumita suprafata locativa.
Care este, totusi, diferenta? O persoana “tolerata in spatiu” este acea persoana careia i se permite, fara ca vreun document sa fie incheiat, sa locuiasca intr-un imobil daca proprietarul este de acord.
O persoana care locuieste in chirie, insa, incheie un contract. Iar in contract se poate specifica la ce suprafata are acces chiriasul.
in cazul unei persoane “tolerate in spatiu”, neexistand un contract, suprafata la care persoana “tolerata” are acces nu are unde sa fie mentionata.
Suprafata inchiriata – 7,5 metri patrati
De ce este asa de importanta aceasta suprafata? Conform cererii care trebuia completata pentru o locuinta ANL, aceasta suprafata se puncteaza intre 0 (in cazul unei suprafete mai mari de 18 mp) si 10 puncte (in cazul unei suprafete mai mici de 8 mp). Ei bine, in contractul dintre Stelian Ion si tatal sau, suprafata inchiriata actualului deputat USR a fost stabilita la fix… 7,5 mp. Adica sub 8 mp.
Asadar, inca 10 puncte furate!
in paranteza fie spus, domiciliul actualului parlamentar USR era, oricum, la adresa apartamentului detinut de parintii sai, dupa cum o arata si cartea acestuia de identitate inca din anul 2000.

A DOUA NEREGULA: UN HANDICAP GRAV INVENTAT
Poate cea mai evidenta minciuna din cazul lui Stelian Ion este cea de la punctul 3 din cerere, “STAREA DE SaNaTATE ACTUALa”.
Subpunctul 3.1. – “Sanatos” – aducea 0 puncte.
Subpunctul 3.2. – “Boala de care sufera solicitantul, un alt membru al familiei sau aflat in intretinerea acestuia, care necesita insotitor sau o camera in plus” – aducea 10 puncte.
Tanarul avocat a ales varianta a doua. Asadar, a declarat ca suferea de o boala “care necesita insotitor sau o camera in plus”.
Care era acea boala? Pentru a-si sustine punctajul bifat, Stelian Ion a depus doua documente la dosar: o reteta din 1997 (adica cu sapte ani inainte de a depune cererea la RAEDPP pentru o locuinta ANL) si un bilet de externare de la Spitalul Militar Constanta din 2002.
Conform retetei din 1997, diagnosticul era “Astm br. (bronsic – n.r.) alergic”. iar tratamentul recomandat de medic era “Alergim A XV”. Acesta este un medicament “utilizat in tratamentul alergiilor determinate de acarianul Dermatophagoides pteronyssinus.
Medicamentul este dat ca a doua linie de tratament, in urma unei terapii de hipersensibilizare care nu a avut succes. Acest medicament induce supresia anticorpilor de tip IgE, implicati in aparitia reactiilor alergice”, potrivit site-urilor de specialitate.
Acarianul Dermatophagoides pteronyssinus este cel mai comun acarian din praful din case.
Un medic specialist a declarat pentru Newsweek Romania, in virtutea documentelor medicale prezentate, dar fara a sti despre cine este vorba, ca reteta din 1997 este “subtire”.
“Reteta respectiva nu este pentru tratarea astmului bronsic, ci pentru tratarea unei alergii determinate de acarienii din praful din casa. Sigur ca acei acarieni pot duce, in anumite conditii, si la instalarea unui astm bronsic alergic, dar o reteta pentru astm bronsic alergic este mult mai complexa decat aceasta”, a spus medicul, caruia ii vom pastra anonimatul exact asa cum acestuia nu i-am dezvaluit numele “pacientului”.
Asadar, cât de profesionist a fost biletul de externare de la Spitalul Militar Constanța? si cât de grava boala lui Stelian Ion?
Conform legilor in vigoare in 2005, putea fi considerat acest diagnostic ca unul demn de un handicap grav care sa necesite insoțitor, asa cum este bifat in cererea ANL?
Conform Ordonanței de urgența 102/1999 (valabila intre 1 iulie 1999 si 21 decembrie 2006), “privind protecția speciala si incadrarea in munca a persoanelor cu handicap”, “in vederea asigurarii dreptului la securitate sociala, precum si a dreptului la ocrotirea sanatații si la instruire, adulții cu handicap beneficiaza de (…) un asistent personal pentru adulții cu handicap grav” (art. 19, lit. c).
“Asistentul personal” din lege este “insoțitorul” pomenit in cererea lui Stelian Ion.
Asadar, actualul deputat USR considera ca astmul sau bronsic este un “handicap grav”.
Dar este astmul bronsic un handicap grav?
Tot potrivit legislației in vigoare in acea perioada (Ordinul nr. 726/2002 al Ministerului Sanatații si Familiei “privind criteriile pe baza carora se stabileste gradul de handicap pentru adulți si se aplica masurile de protecție speciala a acestora”, valabil intre 24 octombrie 2002 si 28 februarie 2008), astmul bronsic poate fi “Handicap accentuat sau grav in funcţie de intensitatea tulburarilor funcţionale specifice şi de capacitatea de autoservire (necesitatea de ingrijire şi supraveghere)”.
Asadar, conform legislației momentului, astmul bronsic nu era considerat grav, ci “accentuat sau grav” in funcție de anumite caracteristici. Atenție, insa, nu orice astm bronsic putea fi handicap “accentuat sau grav”, ci numai cel “cu V max. (VEMS) < 40% din valoarea corespunzatoare vârstei”.
VEMS este acronimul pentru volumul expirator maxim pe secunda. Dupa cum arata biletul de externare de la Spitalul Militar Constanța, in cazul lui Stelian Ion aceasta valoare era de 55%, deci mult peste valoarea maxima admisa de lege.
Pe scurt, solicitantul nu avea handicap grav, deci nu putea beneficia de insoțitor si, prin urmare, nu se incadra in punctaj. Asadar, alte 10 puncte furate!
Sigur iti va placea si asta
-
Ana Birchall il pune la punct pe Stelian Ion: „Calca exact pe urmele lui Tudorel Toader”
-
Oreste Teodorescu, mesaj pentru liderii coalitiei de guvernare: „Au promis in campanie ca sunt capabil de Modernizarea României, așa ca dacă nu livrează substanțial și la timp, vor dispărea la următorul ciclu electoral”
-
Ministrul Justitiei: „Vom propune cresterea varstei de pensionare pentru magistrati, astfel incat acestia sa nu mai poata iesi la pensie la 48 de ani”
-
„Fara penali”, un slogan gol pentru Simona Spataru, candidata USR-PLUS, asociata cu un ex-ofiter SRI anchetat de DNA
-
Dan Barna pulverizeaza discursul anticoruptie al USR
-
Dan Cristian Popescu a demontat minciuna candidatului USR la Primaria sectorului 2: „In sectorul 2 educatia este pe primul loc”
Politica
Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu a făcut sondaje şi nici nu vrea să intre în vreun partid, pentru că are suficiente atribuţii în administraţie. Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să îl susţină pentru o nouă candidatură la alegerile locale din anul 2024, Nicuşor Dan a spus că, momentan, prioritatea sa este rezolvarea problemelor cu care ”bucureştenii se confruntă de foarte mult timp”.
”Am suficiente atribuţii administrative şi lucruri de făcut în zona administrativă, ca să nu intru în dispute politice”, a afirmat Nicuşor Dan duminică, la Prima Tv, potrivit news.ro.
El a explicat că, atunci când în PNL Bucureşti şi-a ales conducerea, s-a declarat susţinător al Violetei Alexandru pentru că a colaborat foarte bine cu aceasta, dar şi cu Ludovic Orban, care o susţinea pe Violeta Alexandru.
Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să îl susţină pentru o nouă candidatură la alegerile locale din anul 2024, Nicuşor Dan a răspuns: „Pe mine nu mă preocupă 2024 în momentul ăsta, pe mine mă preocupă să rezolvăm acele probleme cu care bucureştenii se confruntă de foarte mult timp”.
„Îmi doresc să mai am un mandat de primar, pentru că în administraţie lucrurile se petrec mai lent decât în viaţa reală. Dacă 2024 ar fi azi, pe configuraţia actuală, cred că am fi exact în aceeaşi situaţie în care am fost cu toţii în 2020, în situaţia în care a avea opţiunea ca PSD-ul să câştige, cu toate consecinţele pe care le-am văzut în 12 ani de administraţie PSD, şi atunci ar fi nevoie de un candidat unic pe partea dreaptă”, mai spune edilul.
Acesta afirmă că nu a făcut sondaje care să arate preferinţele bucureştenilor, dar se arată convins că a pierdut, după primul an de mandat de mandat, din intenţia de vot, pentru că „în administraţie se vede azi ce ai făcut acum doi ani”.
Nicuşor Dan mai spune că a rezolvat în primul an de mandat trei „probleme structurale ale oraşului”:
a pus Primăria „pe direcţia potrivită” din punct de vedere financiar
a început să lucreze la mari proiecte de infrastructură care să rezolve problemele de mobilitate şi trafic
a luat măsuri legate de urbanism.
În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu premierul interimar Florin Cîţu, primarul general susţine că aceasta este, din punctul său de vedere, „o relaţie corectă”.
”Am o relaţie corectă, dacă am nevoie de ceva, sun şi vorbim”, a detaliat Dan. El susţine că a avut „o colaborare bună” cu guvernul şi că a avut „uşa deschisă” acolo.
Nicuşor Dan susţine că Primăria Generală va depune proiecte care ţin mai ales de traficul rutier care să fie implementate prin programul naţional ”Anghel Saligny”. În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Primăria Capitalei a depus fişe de proiect în valoare de 7 miliarde de euro.
Politica
Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24. El a spus că șeful statului a reușit să ajungă în funcție și să câștige un nou mandat deși nu a reușit niciodată să demonstreze că e capabil să facă față unei lupte politice deschise.
Principalele afirmații ale lui Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24.ro:
Klaus Iohannis nu este atât de inteligent pe cât ar trebui să fie un „neamț”, conceptul de neamț cu care a fost votat domnul Iohannis. Și aici s-a produs o lungă impostură. Domnul Iohannis a fost ca cineva care a sărit din piatră în piatră peste un râu și fiecare piatră pe care a călcat s-a scufundat imediat după ce a călcat-o el.
Și a reușit să treacă. A realizat un parcurs cu un grad de probabilitate foarte mic, extraordinar, reușind să treacă râul, fără ca el să aibă vreo calitate în direcția asta.
Nici dvs și nici eu nu am uitat prestațiile catastrofale care ne îngălbeneau la față din 2014, din întâlnirile cu Ponta (fostul premier și președinte PSD Victor Ponta, n.r.). Și dvs și eu știam ce înseamnă să fie stăpânită România de Ponta, de Dragnea (fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, n.r.) și de Sebi Ghiță (omul de afaceri și fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță, care a fugit din țară în urma implicării sale în mai multe dosare penale, n.r) cu Ghiță la Interne sau la SRI, eventual, și cu președinte Ponta și prim-ministru Dragnea. Știam foarte bine ce înseamnă asta și atunci l-am votat pe Iohannis, dar eram năuciți de prestațiile acelea lamentabile ale domnului Iohannis în ambele întâlniri cu Ponta. Bafta lui că Ponta i-a pus o piatră sub picioare, călcând în picioare diaspora. Piatra aia pe care a călcat atunci l-a aruncat mai departe, ca o trambulină.
De atunci a ținut-o tot așa. Acel referendum pentru justiție este una dintre cele mai stupide formulări ale unui act pe care le-am văzut. Era inaplicabil, era o aiureală, nici nu s-a putut face ceva cu el, dar beneficiind de gradul de iritare pe care îl stârnea Dragnea prin simpla lui prezență și prin tot ceea ce făcea, încercând să scoată România din Europa, din nou, dl Iohannis a sărit și din piatra asta, după care a trecut mai departe.
După care a avut de înfruntat în alegeri pe doamna Dăncilă. Din nou, nici dvs, nici eu nu puteam să o votăm pe Dăncilă. Cum să faci așa ceva? Și atunci dl Iohannis nici măcar nu a avut o întâlnire cu Dăncilă, ar fi trebuit să aibă. Nu ne-a demonstrat niciodată că e capabil, în toată cariera lui politică, de 7, 8, 10 ani, să facă față unei bătălii politice deschise, de ring, cu cineva. Niciodată. Și e președinte de 7 ani.
Și acum dl Iohannis a început să dea cu piciorul la pietre, pentru că tot sărind așa, din piatră în piatră, pe apă, a început să se creadă Isus Hristos. Și Isus Hristos nu avea nevoie de pietre. Iohannis, de cinci luni încoace, crede că poate să meargă pe apă asemenea lui Isus Hristos. Din momentul în care i-a spus lui Cîțu: „dă-l afară pe ăla de la Justiție, pe Stelian Ion”, dl Iohannis merge pe apă. Dar nu e ceva nou, așa a fost dintotdeauna.
Domnului Iohannis, în mod evident, ca de altfel oricărui politician pe care îl vedeți pe ecranele patriei de 30 de ani încoace, i se fâlfâie de popor, puțin îi pasă că mor 500 de oameni pe zi acum. N-au treabă. I-ați auzit să zică ceva? Se discută de guvern minoritar, de miniștri. Care miniștri? Nu vă crapă dinții, capul, când vorbiți așa ceva, când se întâmplă ce se întâmplă în jur? Nu! Iohannis nu face excepție.
Politica
Florin Citu: Analizam masurile din tarile UE cu impact pentru accelerarea vaccinarii si le vom aplica si in Romania

Guvernul va analiza care sunt măsurile din restul ţărilor UE ce au avut cel mai mare impact pentru accelerarea vaccinării şi le va aplica şi în România, a declarat luni prim-ministrul Florin Cîţu.
El a fost întrebat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Klaus Iohannis, cum poate Uniunea Europeană să ajute accelerarea campaniei de vaccinare şi dacă vaccinarea obligatorie a unor categorii de personal poate fi o soluţie în acest sens.
„La întrebarea cum ar putea să ajute Uniunea Europeană – a ajutat foarte mult prin faptul că am avut acces la vaccin în acelaşi moment în care au avut toate ţările din UE. Am avut şi astăzi o discuţie cu doamna preşedinte (al Comisiei Europene – n.r.) despre campania de vaccinare din România. Sunt mai multe variante în UE şi după cum ştiţi şi la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească, în această perioadă, numărul persoanelor care se vaccinează. Am spus de fiecare dată – singura soluţie pentru a depăşi pandemia o reprezintă vaccinarea. Orice altă măsură nu face decât să încetinească, dar nu elimină pandemia. Ne uităm să vedem în restul ţărilor din Uniunea Europeană care sunt măsurile care au avut cel mai mare impact şi le vom folosi şi aici”, a explicat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va avea o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru reevaluarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19.
Este nevoie de o foarte bună comunicare în campania de vaccinare, spune Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, întrebată cum mai poate ajuta Comisia Europeană România, în condițiile în care este destul de mult în urma mediei europene la vaccinare, potrivit Mediafax.
„Vaccinarea este foarte importantă. Eu îi rog toți să profite de ocazie să se vaccineze. Vaccinarea salvează vieți, te protejează pe tine, îi protejează pe cei dragi. Noi în Uniunea Europeană suntem foarte norocoși că am avut acces la vaccinuri și am avut un avantaj enorm pentru a preveni răspândirea bolii și a noilor tulpini, așa că îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.
Președinta Comisiei Europene crede că este de competența autorităților naționale felul în care îi convinge pe oameni să se vaccineze: „din experiența mea spun că este nevoie de o foarte bună comunicare. În Uniunea Europeană avem 73% dintre adulți vaccinați. Impactul virusului nu mai este atât de grav, de negativ, vaccinurile chiar salvează vieți”.
La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că România a fost deja ajutată de Comisia Europeană prin faptul că am avut acces la vaccin.
„Sunt mai multe variante în Uniunea Europeană și la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul persoanelor care se vaccinează”, a spus prim-ministrul.
Ultimele stiri
- Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
- Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
- Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
- Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
- Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
- Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
- Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
- Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
- Serviciile secrete americane, despre COVID: Nu a fost creata ca arma biologica, dar originea e posibil sa nu poata fi identificata vreodata
- Cum sa slabesti fara sa tii o cura de slabire. Regulile de aur ale nutritionistei Mihaela Bilic
Recomandari


Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...


Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...


Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...


Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...


Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...


Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...


Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....


Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...