Ramai alaturi de noi

Social

Cat costa tratamentul unui pacient cu COVID-19. Majoritatea romanilor nu si-ar putea plati factura spitalizarii

Tratamentul pentru noul coronavirus presupune costuri greu de suportat pentru multi romani, daca nu ar fi decontate de stat. Factura poate ajunge chiar si la 16 mii de lei de pacient, in functie de gravitatea bolii si de cat de mult a stat persoana respectiva internata in spital, scrie Digi24.

Transformarea unitatii medicale de la Targu Carbunesti, judetul Gorj, in spital-suport COVID a afectat mult atat viata cadrelor medicale, cat si pe cea a locuitorilor care sunt arondati acestui spital. Oamenii sunt nevoiti acum sa mearga la alte unitati medicale, daca urgenta lor nu este legata de Covid-19. Managerul unitatii, Constantin Tirziu, spune ca abia fac fata situatiei, din toate punctele de vedere. Medicii incep sa cedeze, iar bugetul ce trebuie alocat tratamentelor pentru Covid opreste alte investitii.

„Costurile sunt diferentiate pentru fiecare pacient in parte. Pentru pacientii asimptomatici costurile au fost mici, in jur de 700-800, costurile difera pentru fiecare. Cifrele aici se misca. Pentru pacientii care au avut probleme, care au stat cel mai mult in sectiile de terapie intensiva sau pentru pacientii ale caror teste s-au negativat foarte tarziu, costurile ajung si pana la 160 de milioane, vorbesc de bani vechi”, a declarat Constantin Tirziu, managerul spitalului Targu Carbunesti.

In medie, pentru fiecare bolnav de COVID, Spitalul de Urgenta Targu Carbunesti cheltuie 7.500-8.000 de lei.

Si Spitalul Judetean de Urgenta din Gorj are probleme. in acest moment, 53 din cele 75 de locuri pentru pacientii cu COVID sunt ocupate.

„in medie, pentru un pacient care petrece aproximativ 12 zile in unitatea noastra costurile de spitalizare ar fi undeva la 10.000 de lei, la care se mai adauga costurile de hrana, analize si medicamentele, acestea sunt undeva pe la 2.000 de lei, ceea ce inseamna ca un total ar fi de 12.000 de lei noi”, spune Florin Nitu, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Gorj.

Cum nimeni nu se astepta la acest virus, banii spitalelor fusesera trecuti in buget pentru alte investitii. Acum insa nu doar ca investitiile din fonduri proprii au fost oprite, dar a fost nevoie si de fonduri din exterior.

Consiliul Judetean Gorj a alocat pentru Spitalul de Urgenta din Targu Carbunesti suma de 129.000 lei, pentru a cumpara aparatura medicala.

Pentru Spitalul de Urgenta Gorj s-au dat din fondul de rezerva bugetara 120.000 lei pentru achizitionarea a cinci containere modulare pentru triajul pacientilor. Tot din fondul de rezerva a fost alocata suma de 500.000 lei pentru materiale si echipamente de protectie.

„Pana in momentul de fata putem vorbi de 1.050.000 de lei, o suma care reprezinta necesarul asigurarii fondurilor pentru toate solicitarile venite din partea SJU Targu Jiu”, a declarat Oana Palos, purtatoare de cuvant a Consiliului Judetean Gorj.

in iulie, Consiliul Judetean Gorj a mai alocat Spitalului Judetean o cofinantare de 430.000 lei pentru aparatura medicala. La Gorj va fi luat inca un aparat de testare pentru Covid, numarul cererilor fiind foarte mare.

Social

O femeie din Pitesti s-a ales cu dosar penal dupa ce a gasit pe strada o sacosa cu bani

O femeie de 51 de ani, din Piteşti, este cercetată penal după ce a găsit pe stradă 2.500 de lei şi i-a păstrat. Cel care pierduse banii este un bărbat care se ducea să-i depună la bancă.

Potrivit presei locale, el ar fi scăpat șacoșa cu cei 2.500 lei, în timp ce aștepta la trecerea de pietoni.

A realizat că pierduse banii abia când a ajuns la bancă și a făcut o reclamație la poliție.

Incidentul a avut loc la începutul lunii august, iar femeia care a luat sacoșa a fost identificată, în cele din urmă, din imaginile camerelor de supraveghere.

Citeste mai mult

Politica

Raluca Turcan: Nu discutam cresterea varstei de pensionare. Cresterea stagiului minim de cotizare e o minciuna gogonata

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat, marți, că nu există discuții despre creșterea vârstei de pensionare, ci că se discută constant despre opțiunea de a rămâne în activitate, ceea ce este total diferit. Totodată, ea a subliniat că informațiile vehiculate privind creșterea stagiului minim de cotizare sunt minciuni.

„Nu s-a discutat creșterea vârstei de pensionare

Discutăm constant despre opțiunea pentru a rămâne în viața activă, ceea ce este total diferit.

Opțiune poți face și acum, doar că ai nevoie de acord și să rămâi mai mult la muncă de la an la an.

Uitându-ne la cifre, am constatat că peste 100.000 de oameni peste 65 de ani preferă să rămână în continuare în activitate, așa că ne-am gândit să lăsăm această opțiune.

Este foarte important și din perspectiva reformei, sunt sprijinite și sistemul de contributivitate, și sistemul de pensii.

În privința stagiului de cotizare e absurd să spui sau cineva să iasă în spațiul public să vehiculeze creșterea stagiului minim de cotizare de 15 ani în condițiile în care acum stagiul de cotizare maxim e de 35 de ani.

Sunt niște minciuni atât de gogonate, încât te întrebi cât se mai pot rostogoli în spațiul public.”, a declarat Raluca Turcan.

Declarația vine după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a acuzat Guvernul Cîțu că s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării.

Președintele PSD a publicat, pe Facebook, un document cu antetul guvernului, în limba engleză, care prezintă detalii ale reformei sistemului de pensii din România. Potrivit documentului, Guvernul se angajează să adopte o nouă legislație a pensiilor până la finalul anului 2021.

„Deși nimeni nu le-a cerut-o, Guvernul Cîțu a transmis la Bruxelles că intenționează să nu mai aplice legea care prevede mărirea pensiilor, că va desființa pensia anticipată, că va mări vârsta de pensionare, dar și vechimea în muncă necesară pensionării”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Citeste mai mult

Social

Romania, pe primul loc in UE la ponderea angajatilor aflati in risc de saracie

Romania ocupa primul loc in Uniunea Europeana ca pondere a angajaților aflati in risc de saracie, cu o proporție de 15,7% in 2019. Procentajul este aproape dublu fața de UE, care este de 8,9%, potrivit unui infografic Monitorul Social, scrie Agerpres.

in anul 2015, ponderea celor aflati in risc de saracie era de 18,8%.

„Deşi situatia s-a mai imbunatatit din 2015, continuam sa inregistram cele mai mari ponderi din UE ale angajatilor expuşi riscului de saracie”, precizeaza sursa citata.

Pe de alta parte, Romania ocupa al doilea loc in UE in ceea ce priveşte ritmul de creştere a productivitatii, dupa Irlanda, in conditiile in care din 2010 pana in prezent creşterea este de 42,6%.

„Ideea conform careia munca iti asigura bunastarea şi, implicit, oamenii saraci sunt cei care nu vor sa munceasca, este mai putin adevarata in Romania decat oriunde in Europa. Toate aceste lucruri se intampla deşi in ultimii ani productivitatea angajatilor din Romania a crescut in mod considerabil”, comenteaza autorii infograficului.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro