Tratamentul pentru noul coronavirus presupune costuri greu de suportat pentru multi romani, daca nu ar fi decontate de stat. Factura poate ajunge chiar si la 16 mii de lei de pacient, in functie de gravitatea bolii si de cat de mult a stat persoana respectiva internata in spital, scrie Digi24.
Transformarea unitatii medicale de la Targu Carbunesti, judetul Gorj, in spital-suport COVID a afectat mult atat viata cadrelor medicale, cat si pe cea a locuitorilor care sunt arondati acestui spital. Oamenii sunt nevoiti acum sa mearga la alte unitati medicale, daca urgenta lor nu este legata de Covid-19. Managerul unitatii, Constantin Tirziu, spune ca abia fac fata situatiei, din toate punctele de vedere. Medicii incep sa cedeze, iar bugetul ce trebuie alocat tratamentelor pentru Covid opreste alte investitii.
„Costurile sunt diferentiate pentru fiecare pacient in parte. Pentru pacientii asimptomatici costurile au fost mici, in jur de 700-800, costurile difera pentru fiecare. Cifrele aici se misca. Pentru pacientii care au avut probleme, care au stat cel mai mult in sectiile de terapie intensiva sau pentru pacientii ale caror teste s-au negativat foarte tarziu, costurile ajung si pana la 160 de milioane, vorbesc de bani vechi”, a declarat Constantin Tirziu, managerul spitalului Targu Carbunesti.
In medie, pentru fiecare bolnav de COVID, Spitalul de Urgenta Targu Carbunesti cheltuie 7.500-8.000 de lei.
Si Spitalul Judetean de Urgenta din Gorj are probleme. in acest moment, 53 din cele 75 de locuri pentru pacientii cu COVID sunt ocupate.
„in medie, pentru un pacient care petrece aproximativ 12 zile in unitatea noastra costurile de spitalizare ar fi undeva la 10.000 de lei, la care se mai adauga costurile de hrana, analize si medicamentele, acestea sunt undeva pe la 2.000 de lei, ceea ce inseamna ca un total ar fi de 12.000 de lei noi”, spune Florin Nitu, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Gorj.
Cum nimeni nu se astepta la acest virus, banii spitalelor fusesera trecuti in buget pentru alte investitii. Acum insa nu doar ca investitiile din fonduri proprii au fost oprite, dar a fost nevoie si de fonduri din exterior.
Consiliul Judetean Gorj a alocat pentru Spitalul de Urgenta din Targu Carbunesti suma de 129.000 lei, pentru a cumpara aparatura medicala.
Pentru Spitalul de Urgenta Gorj s-au dat din fondul de rezerva bugetara 120.000 lei pentru achizitionarea a cinci containere modulare pentru triajul pacientilor. Tot din fondul de rezerva a fost alocata suma de 500.000 lei pentru materiale si echipamente de protectie.
„Pana in momentul de fata putem vorbi de 1.050.000 de lei, o suma care reprezinta necesarul asigurarii fondurilor pentru toate solicitarile venite din partea SJU Targu Jiu”, a declarat Oana Palos, purtatoare de cuvant a Consiliului Judetean Gorj.
in iulie, Consiliul Judetean Gorj a mai alocat Spitalului Judetean o cofinantare de 430.000 lei pentru aparatura medicala. La Gorj va fi luat inca un aparat de testare pentru Covid, numarul cererilor fiind foarte mare.