Ramai alaturi de noi

Economie

Concluzia Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, dupa o dezbatere cu factorii de decizie europeni privind starea padurilor din Romania: Este nevoie de reforma

Concluzia Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn: toata lumea este nemultumita de situatia actuala a sectorului forestier din Romania, este nevoie de reforma.

in contextul dezbaterilor din cadrul Comisiei si a Parlamentului European pentru o noua strategie forestiera europeana, a preocuparilor privind starea padurilor Romaniei precum si a masurilor care se impun, Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn a organizat in 28 septembrie, o masa rotunda tehnica la nivelul factorilor de decizie europeni, eveniment care s-a bucurat de un succes deosebit, dovedit prin numarul si calitatea participantilor.

In total au fost prezenti la eveniment un numar de 56 de persoane, intre care 36 participanti externi:
 8 reprezentantii ai Comisiei Europene.
 3 europarlamentari.
 reprezentanti ai principalelor organizatii europene ale proprietarilor de paduri (CEPF), industriei lemnului (EOS si CEI-BOIS), administratiilor silvice de stat (EUSTAFOR), ONG-uri de mediu, Institutul Forestier European (EFI), Institutul de Cercetari al Comisiei Europene (ISPRA-JRC), reprezentanti ai mediului universitar european.

La finalul evenimentului, presedintele Asociatiei Industriei Lemnului – Prolemn, domnul Catalin Tobescu, a transmis un mesaj in care a aratat ca starea padurilor din Romania este buna daca ne referim la faptul ca:
• suprafata padurilor a crescut in ultimii 30 de ani;
• doar 11% din padure are mai putin de 20 de ani, mult sub situatia distributiei normale pe clase de varsta a padurii, situatie in care aceasta clasa de varsta ar fi trebuit sa fie de 16%;
• 1% din suprafata padurilor se afla in clasa de regenerare, ceea ce se incadreaza intr-o situatie normala;
• exista o crestere semnificativa a stocului de masa lemnoasa pe picior – 24 milioane m3 pe an, ceea ce arata ca se recolteaza legal si ilegal – maxim 65% din cresterea padurii;
• au existat calamitati forestiere destul de mari in ultimii ani (daune cauzate prin doboraturi de vant), dar nu au existat atacuri semnificative ale gandacilor de scoarta la rasinoase – padurile Romaniei au rezistat mult mai bine decat in multe alte tari europene;
• silvicultura noastra se bazeaza pe principii naturale: regenerarea naturala prin seminte, utilizarea speciilor de arbori nativi si provenienta locala, varste de regenerare prin taieri definitive ridicate;
• in ciuda schimbarilor climatice si calamitatilor naturale, padurile Romaniei se afla intr-o stare de sanatate buna si prezinta o biodiversitate exceptionala;
• exista o scadere semnificativa si progresiva a exploatarii forestiere ilegale din 2014 pana in prezent.
Ca si concluzie cu referire la starea padurilor, dl. Catalin Tobescu a aratat ca biodiversitatea padurilor romanesti este rezultatul atat al practicilor silvice, cat si al accesibilitatii reduse a padurilor.
Referindu-se la principalele provocari pentru domeniul forestier din Romania, presedintele AIL – Prolemn a mai aratat:
 Multi politicieni, precum si o parte a opiniei publice, nu au o perceptie corecta cu privire la gestionarea durabila a padurilor. Non-interventia si gestionarea pasiva sunt solutii doar pentru conservare in ariile strict protejate – 10% in strategia europeana pentru protectia biodiversitatii. Pentru restul de 90% din paduri, cheia pentru gestionarea durabila, chiar si pentru combaterea schimbarilor climatice, este o silvicultura activa.
 Taierile neautorizate si combaterea acestora au condus la suprareglementare, functionarea industriei lemnului intr-un mediu economic cu risc ridicat, cu costuri ridicate pentru verificarea conformitatii, cu migrarea fortei de munca din sector.
 alta problema este lipsa de beneficii economice si sociale pentru proprietarii de paduri din gestionarea padurilor, din cauza restrictiilor impuse fara despagubiri echitabile si a costurilor ridicate de administrare a padurii. Efectul acestei situatii se vede in blocarea gestionarii exploatatiilor forestiere mici si neexecutarea operatiunilor de ingrijire, precum si lipsa motivatiei pentru extinderea fondului forestier.
 Este de semnalat si problema lipsei finantarii in sectorul forestier. Nevoile de finantare sunt urgente pentru:
 Accesibilitate sporita a fondului forestier;
 Compensarea proprietarilor de paduri pentru restrictiile impuse;
 Noi investitii in masini si tehnologie de recoltare;
 Extinderea terenului forestier.
Analiza situatiei actuale a condus la concluzia urmatoare: toata lumea este nemultumita de situatia actuala a sectorului forestier din Romania si este nevoie de reforma!
in continuarea alocutiunii sale, dl. Catalin Tobescu a aratat ca este nevoie de o reforma in sectorul forestier, o schimbare de paradigma care sa ia in considerare raspunsurile la provocarile majore mentionate. Esential pentru aceasta schimbare de paradigma este sa nu se piarda ceea ce este valoros – starea buna de sanatate a padurilor, exceptionala biodiversitate si sa se gaseasca solutii pentru provocari.
Obiectivele principale care ar trebui avute in vedere sunt:
 gestionarea durabila a padurilor si mobilizarea durabila a resurselor lemnoase;
 reglementare inteligenta – diversificarea instrumentelor de politici forestiere, tranzitia de la situatia extrem de rigida de astazi, bazata exclusiv pe instrumente de comanda si control, catre politici stimulative bazate pe angajamente voluntare, mai multa libertate economica si responsabilitate;
 reducerea costurilor economice in administrarea padurilor;
 sa fie respectat dreptul de proprietate, sa fie compensate restrictiile impuse proprietarilor de paduri;
 sa existe beneficiile economice si sociale din administrarea padurilor, beneficii echitabil distribuite.
Un aspect esential este asigurarea accesului micilor proprietari de paduri la uzufructul proprietatii lor, ceea ce ar ajuta si la aprovizionarea legala a populatiei cu lemnul de foc .
in finalul interventiei, dl. Catalin Tobescu a aratat ca industria romaneasca de prelucrare a lemnului, reprezentata prin Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn, face apel la Comisia Europeana pentru ca:
 Industria lemnului sa fie pe deplin implicata si consultata atunci cand este evaluata si se fac recomandari cu privire la situatia sectorului forestier din Romania. Participarea si consultarea cu operatorii economici sunt esentiale.
 Sa existe o abordare bazata pe fapte, atunci cand vine vorba de silvicultura in Romania si sa fie pe deplin luate in considerare expertiza si informatiile publice disponibile (de exemplu datele IFN, expertiza institutiilor de cercetare, a universitatilor, a Institutului National de Statistica, etc.).
 Sa existe o evaluare generala si impartiala a situatiei sectorului forestier din Romania.
 Industria nu poate si nu va comenta asupra potentialelor probleme in gestionarea ariilor protejate din Romania. Cu toate acestea, industria are un interes major in obtinerea certitudinii si fiabilitatii juridice.
Asociatia Industriei Lemnului – Prolemn si-a exprimat disponibilitatea sa asiste oricand Comisia Europeana cu informatii si opinii avizate.

Citeste mai mult

Economie

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din actiuni la vanzare. Un proiect de hotarare de Guvern care stabileste vanzarea catre salariatii OMV Petrom a unui pachet de actiuni reprezentand aproape 1% din capitalul social al companiei, detinut de statul roman, la pretul de 0,215 lei/actiune.

Actiunile OMV Petrom erau cotate vineri la BVB la 0,46 lei/actiune. Proiectul pus in dezbatere publica de catre Ministerul Energiei pune in aplicare o decizie din 2019 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 1442/2/2015 prin care Guvernul Romaniei a fost obligat sa adopte o hotarare pentru punerea in aplicare a dispozitiilor OUG 49/1997, modificata prin OG 55/2003, in vederea vanzarii de actiuni ale OMV Petrom pana la limita de 8% din capitalul social, la acelasi pret la care au fost vandute actiunile in cadrul procesului de privatizare.
”Vanzarea actiunilor se realizeaza la acelasi pret/actiune cu care actiunile emise de societate s-au vandut catre investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, reprezentand echivalentul in lei a sumei de 0,0525 Euro conform hotararii Adunarii Generale Extraordinare a S.C. ”Petrom” – S.A. Bucuresti din 14.09.2004, publicata in Monitorul Oficial, Partea a IV-a la data de 28.09.2004, respectiv la pretul de 0,2158 lei/actiune”, se precizeaza in proiectul de HG.

Compania PetroActive considera inainte de toate un prim pas facut de Guvern care recunoaste datoria si necesitatea de a stopa penalitatile de miliarde de lei.

„Ca urmare directa a tuturor actiunilor de executare silita initiate in ultima perioada de PetroActive, iata si primele reactii oficiale din partea Guvernului. Un proiect de HG prin care sunt, in sfarsit, puse in vanzare actiunile Petrom catre salariati – http://energie.gov.ro/…/HG-PETROM-vanzare-salariati…
Astfel, incepand cu data de 18 aprilie 2022, PetroActive a pus in executare peste 7000 de dosare individuale. Punerea in executare a insemnat notificarea individuala a fiecarui contract de cesiune, plata taxelor de incuviintare silita, pregatirea dosarului si trimiterea acestuia catre avocati, apoi catre executori si in sfarsit catre Judecatoria Sectorului 1 ca instanta competenta.
Tot acest efort isi arata primele roade: HG in cauza are scopul declarat de a se conforma unei liste de cateva decizii date de diferite instante de judecata, inclusiv de a indeplini prima obligatie din Decizia HCCJ cu nr 2370 din data de 08 mai 2019.
Prin adoptarea actului normativ intr-o forma corecta si legala, Guvernul opreste curgerea penalitatilor stabilite prin Decizia HCCJ (important, mai sunt alte decizii ale instantelor de judecata care stabilesc penalitati).
La o analiza initiala, constatam cateva capcane pe care forma actuala a HG le contine, si care vor impiedica Guvernul sa opreasca efectiv penalitatile pe fiecare zi de intarziere.
Astfel:
1. Prin HG este propusa vanzarea a numai 1% din actiunile OMV Petrom. Asta inseamna ca nu respecta legea, deci nici nu indeplineste obligatia impusa de instante. OG55 prevede in expunerea de motive ca „atingerea cotei de 8% depinde exclusiv de vointa salariatilor”. Deci pentru ca HG sa isi indeplineasca scopul declarat, Guvernul este obligat sa puna in vanzare fix 8%. Daca pune in vanzare mai putin, atunci nu respecta legea (OG55) si nu respecta Decizia instantelor de judecata.
2. HG limiteaza vanzarea de actiuni catre salariati: asta inseamna ca mostenitorii lor nu mai au dreptul, si ca nici pensionarii nu au dreptul. Evident, nici cesiunile nu mai sunt ok. Prevederea aceasta incalca flagrant Art 44(1) din Constitutie. Hotararile de Guvern nu pot limita sau constitui drepturi, ele pot numai sa puna legea in aplicare. Din nou, o astfel de limitare scoate hotararea din sfera Deciziei instantei, deci penalitatile curg in continuare.
3. HG limiteaza vanzarea de actiuni, in sensul ca o interzice pentru o perioada de un an de la data dobandirii acestora. Si aceasta limitare este ilegala si intra in conflict cu prevederile Constitutiei stipulate la art 44(1). Regasim aceeasi problema constitutionala si acelasi risc referitor la penalitati.
Insa, cireasa de pe tort o regasim in documentul „Nota de Fundametare” (https://petroactive.ro/nota-fundamentare-hg.pdf) a acestei decizii, semnata de nu mai putin de 3 ministrii: Economie, Finante si Justitie. Acolo, la sectiunea a 3-a, citim: „un efect bugetar secundar este cel generat de limitarea perioadei de aplicare a penalitatilor calculate pe zi de intarziere prin adoptarea actului normativ;”
Asadar, Guvernul recunoaste public penalitatile datorate, faptul ca trebuie sa le plateasca si faptul ca, pentru a le opri, trebuie sa adopte acest act normativ.
Cum ar fi … autodenunt sau autogol !? Alegeti dumneavoastra!”, se arata in pagina de Facebook a companiei care reprezinta majoritatea salariatilor Petrom care au castigat aceste drepturi.

Citeste mai mult

Economie

Aproape un milion de romani au solicitat statutul de rezident in Marea Britanie: „Efectele pot duce la o criza a fortei de munca in Romania”

Deputatul USR PLUS Cristina Prună a anunțat vineri, 30 iulie, că 918.270 de români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentur a rămâne în această țară. Deputatul subliniază că cifra este una „alarmantă” și notează că este „echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajați din economia românească”.

”918.270 români au solicitat statutul de rezident în Marea Britanie pentru a rămâne în această ţară şi după 30 iunie 2021. Această cifră este una alarmantă mai ales din punct de vedere economic. Acesta este echivalentul a peste 16% din totalul numărului de angajaţi din economia românească (peste 5,6 milioane la finalul lunii iunie 2021). Lipsa locurilor de muncă bine plătite este unul dintre principalele motive invocate constant de cei care aleg calea emigrării”, a trasnsmis, vineri, Cristina Prună.

Deputatul afirmă că, în România, 1,6 milioane de salariaţi sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, din care statul încasează aproape jumătate.

”Practic, românul munceşte ca să fie tot sărac, rămânând cu doar 1.386 lei în mână. De ce este alarmantă această emigrare continuă? Deoarece efectele ei se simt astăzi pe piaţa forţei de muncă şi poate duce la o criză majoră de personal în următoarea decadă, cu efecte majore asupra economiei româneşti”, a mai transmis deputatul.

Prună susţine că există soluţii.

”Un prim pas care poate diminua numărul românilor care pleacă în străinătate în căutarea unui loc mai bine plătit este propunerea noastră, regăsită şi în programul de guvernare al coaliţiei: Zero Taxe pe Salariul Minim, adică scutirea echivalentului salariului minim (primilor 2.300 de lei din salariu) de taxe. Modelul nu este nou pentru economiile europene. Stabilirea unui plafon minim de impozitare a muncii există inclusiv în Marea Britanie, unde valoarea acestuia este de 12.000 lire sterline. Statul britanic consideră că această sumă trebuie să meargă în buzunarul angajatului şi abia ceea ce depăşeşte această sumă este impozitat”, a mai transmis deputatul.

Potrivit Cristinei Prună, această măsură va stimula economia în direcţia atragerii de investiţii în România şi îi va încuraja pe cei aflaţi în inactivitate, şi care poate se gândeau să emigreze, să se integreze în piaţa muncii.

”Am spus în repetate rânduri că cea mai valoroasă resursă a României sunt oamenii pentru că ei reprezintă forţa de muncă cu care putem să ne dezvoltăm ţara. Însă, pentru a-i convinge să rămână alături de noi şi să pună umărul la construcţia economiei româneşti trebuie în primul rând să le respectăm munca. Nu o putem face printr-o impozitare aberantă cu aproape 50% a veniturilor pe care românii o suportă în acest moment. Pentru USR PLUS propunerea #ZeroTaxe este o prioritate în cadrul actualei guvernări. Îmi doresc ca împreună cu partenerii noştri de la guvernare să demarăm implementarea acestei măsuri de la începutul anului 2022, într-un prim domeniu, aşa cum am promis celor care ne-au votat”, a mai transmis deputatul.

Citeste mai mult

Economie

SUPERCOM, proiect major de gestionare a deșeurilor în județul Dâmbovița. „Demonstrăm de peste 15 ani că serviciile performante oferite de Supercom sunt apreciate”

Vineri, 2 iulie, la Centrul Internațional de Conferințe al Universității Valahia, compania Supercom a semnat un nou contract de colectare și transport ale deșeurilor municipale din județul Dâmbovița, în urma participării și câștigării licitației publice organizată de către ADI Salubritate.

Contractul are o durată de 8 ani și o valoare de aproximativ 297 milioane lei (peste 60 de milioane de euro).

Este un proiect major de gestionare a deșeurilor, derulat la nivelul județului Dâmbovița, primul județ din România care a beneficiat de fonduri europene pentru implementarea Măsurii „Reabilitarea sistemului de colectare, transport, tratare și depozitare a deșeurilor solide în județul Dâmbovița”, prin Programul ISPA.

Prin noul contract, Supercom își continuă activitatea de preluare și transport ale deșeurilor menajere din județ, iar din 2022 va începe colectarea și transportul de deșeuri selective.  Colectarea selectivă se va face la sursă, de către fiecare cetățean, prin adunarea deșeurilor reciclabile în pubele dedicate. Compania va pune la dispoziția cetățenilor 156.000 pubele, 5.200 containere, saci de gunoi speciali și recipienți metalici și va mări flota în județ cu 120 utilaje pentru asigurarea serviciului de colectare selectivă și transport.

Demonstrăm de peste 15 ani că serviciile performante oferite de Supercom sunt apreciate. Am dezvoltat un parteneriat bazat pe încredere și profesionalism cu Consiliul Județean Dâmbovița pentru a oferi cetățenilor servicii de salubritate la cele mai înalte standarde europene. Faptul că astăzi am semnat un nou contract în urma câștigării licitației publice ne arată că avem încrederea nu doar a administrației, dar și a cetățenilor. Suntem unul dintre cei mai mari operatori din România și investim constant în echipamente și utilaje noi, asigurăm servicii performante și propunem servicii noi. În Dâmbovița, din 2022 vom începe colectarea și transportul deșeurilor selective”, a declarat Ilie Ionel Ciuclea, Președinte al S.C. Supercom S.A.

La semnarea contractului, Ilie Ciuclea, președintele Supercom, a ținut să reamintească țintele stabilite de Uniunea Europeană în privința nivelului de colectare selectivă. România are obligația de a atinge acești indicatori, altfel riscă sancțiuni financiare consistente.

La evenimentul de la finalul săptămânii trecute au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan; vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie; secretarul general al județului, Dănuț Nicolae Popa Stănescu; administratorul public al județului, Cristian Avanu; președintele SC Supercom SA, Ilie Ciuclea; directorul SC Supercom SA, Marius Bubu; precum și alți consilieri județeni și primari din localitățile dâmbovițene.

Supercom in cifre

  • Unul dintre cei mai mari operatori de salubritate din România, Supercom este o companie cu capital 100% românesc, fondată în 1990 de Ionel Ciuclea. Compania oferă servicii de salubrizare, colectare, depozitare și valorificare a deșeurilor, deszăpezire, reciclare etc
  • În cele trei decenii de activitate, compania a avut colaborări pe termen lung cu administrațiile locale, atât cele din București, cât și din Ilfov, Dâmbovița, Bistrița-Năsăud, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Ialomița. 
  • Asigură un mediu curat unui număr de peste 1,5 milioane de locuitori, companii și instituții publice prin cele 31 de puncte de lucru pe care le deține în toată țara
  • În contextul pandemiei cu coronavirus, compania a fost recompensată de Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București cu o plachetă de excelență pentru activitatea sa.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro