Ramai alaturi de noi

Politica

Congresul PNL, convocat pe 25 septembrie. Ludovic Orban a anuntat calendarul alegerilor

Conducerea PNL a stabilit marți în ședința Biroului Executiv data la care va avea loc Congresul partidului – 25 septembrie. Președintele PNL Ludovic Orban a propus data iar liderii partidului au aprobat-o prin vot. Orban le-a prezentat colegilor și calendarul alegerilor. Deocamdată, el este singurul care și-a anunțat candidatura pentru șefia partidului.

De asemenea, Orban a propus ca la congres să participe 5.000 de delegați, aceștia urmând să voteze noua echipă de conducere a partidului.

Fiecare județ va fi reprezentat proporțional cu rezultatul de la ultimele două alegeri. Astfel, județele cu un rezultat mai bun vor trimite mai mulți delegați la Congres.

Convocarea Congresului va fi făcută de Consiliul Național care va avea loc duminică. Înaintea congresului, liberalii vor organiza alegeri la nivel local, apoi la nivel județean.

„Procedura de convocare a congresului va fi finalizată duminică, de Consiliul Național. Azi voi convoca Consiliul Național, ca președinte PNL, pentru a finaliza procedura de convocare a congresului”, conchide Orban.

„Am stabilit calendarul de alegeri. Congresul PNL nu înseamnă doar alegerea conducerii naționale”, a anunțat Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv al PNL.

Potrivit acestuia, între 1 iunie și 15 iulie vor avea loc adunările generale ale organizațiilor locale, în perioada 1 iulie – 10 august vor fi organizate conferințele județene de alegeri, iar între 10 august și 25 septembrie va fi perioadă de 45 de zile pentru campania pentru congres.

Întrebat dacă adunările locale și congresul vor fi organizate în aer liber, Orban a spus: „Noi vom organiza congresul în funcție de situația epidemiologică. Ce pot să spun acum este că vom cere pentru participanți la toate adunările publice să fie vaccinați sau să aibă testul la zi. Dacă nu ne va permite reglementarea aferentă stării de alertă să ne organizăm în interior ne vom organiza în aer liber”.

Până acum, doar Ludovic Orban și-a anunțat public candidatura, el dorind un nou mandat de președinte al PNL. Premierul Florin Cîțu a refuzat să spună dacă va candida la funcția de președinte, rezumându-se să spună că va intra în cursă pentru o poziție superioară celei de vicepreședinte, ceea ce înseamnă că va candida fie pentru funcția de președinte, fie pentru cea de prim-vicepreședinte.

Florin Cîțu a declarat, marți, că în mod sigur va candida la o funcție în congresul PNL. Întrebat dacă „are loc de Ludovic Orban”, care recent a susținut că este cel mai bun cunoscător al PNL și, în general, al țării, Cîțu a răspuns că „este loc pentru toată lumea” și că „sunt multe funcții supreme”.

În legătură cu susținerea declarată public de Emil Boc, premierul a precizat că actualul primar al municipiului Cluj-Napoca este „un om cu experiență politică foarte mare”, iar afirmațiile acestuia îl onorează și responsabilizează: „E un om care a trecut printr-o criză economică în 2009. Discutăm foarte mult”.

Boc a precizat recent că din punctul său de vedere „Florin Cîțu este viitorul și poate duce partidul și România spre Europa”.

Politica

Liderul PMP Cristian Diaconescu: Chiar ne putem permite sa fim atat de dezinteresati de proiectele de infrastructura? Absenta Iasiului si a intregii regiuni din PNRR e incalificabila

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a criticat lipsa de interes a decidenților față de marile proiecte de infrastructură. Acesta a criticat în mod special faptul că Moldova lipsește din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), lucru „incalificabil”.

„Aş avea o întrebare care nu îmi doresc neapărat să rămână retorică. Dacă fie în PNRR, fie din perspectiva faptului că România este stat aflat la frontiera NATO şi a UE, chiar ne putem permite să fim atât de dezinteresaţi de proiectele de infrastructură? Dacă alte argumente nu prevalează în atenţia decidentului politic, oricare ar fi el, local sau central, mă întreb ce altceva ar conta?”, a declarat Cristian Diaconescu, potrivit Agerpres.

Liderul PMP a criticat şi faptul că Moldova lipsește din PNRR: „Dincolo de aspectele politicianiste, am avut o discuţie în ceea ce priveşte aproape absenţa Iaşiului şi a acestei regiuni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este incalificabilă această decizie. (…) PNRR nu finanţează proiecte, ci finanţează modernizarea, şi dacă nu spre modernizare pleacă proiectele conform promisiunilor Bucureştiului, finanţarea, banii se opresc, nu se mai plătesc. Situaţia este foarte complicată”.

Diaconescu a mai criticat faptul că „de la cel mai înalt nivel” se vorbeşte că România are la dispoziţie 80 de miliarde de euro, dar nu se precizează că o bună parte din aceşti bani reprezintă un împrumut: „Nici astăzi România nu are un euro pe card. Încă se discută. Încă se dezbat aceste subiecte”.

Citeste mai mult

Politica

A iesit la iveala adevarul din spatele fotografiei premierului Citu, cu liderii PNL din Ardeal in spate

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, faptul că s-a înscris în competiția pentru președinția Partidului Național Liberal, la care s-a înscris deja Ludovic Orban. Însă, campania de imagine pentru impunerea lui Cîțu în fruntea PNL se bazează pe câteva teze false, dar bine rostogolire mediatic de oamenii din spatele premierului.

Mai exact: prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan își folosește relațiile construite în mass-media pentru a plasa informații cum că “Ardealul este de partea lui Cîțu”, iar Robert Sighiartău se ocupă de imaginea lui Cîțu folosind o agenție de media apropiată de PNL. Este vorba despre agenția care a realizat clipul de promovare al campanie de vaccinare în care Cîțu ieșise singur la cafea, Propaganda, companie fondată de Adrian Ţuluca (prezent la lansarea campaniei).

Totodată, în ceea ce privește poziționarea organizațiilor din Ardeal, o imagine mult mai realistă arată astfel:

Ilie Bolojan, șeful PNL Bihor, nu s-a afișat la fotografia de lansare a candidaturii lui Cîțu pe treptele din Modrogan. Surse politice susțin că, de fapt, Bolojan nu-l simpatizează pe Cîțu, iar presiunile venite din partea lui Boc pentru a-și arăta susținerea nu au avut efect; Bolojan nu va accepta să fie a patra roată la căruță în echipa lui Cîțu. Amintim că la precedentul congres a fost ales al doilea om în partid, dar a ales să se retragă din conducerea centrală.

Gheorghe Falcă, șeful PNL Arad, a refuzat și el să participe la poza de grup pro-Cîțu. Aceleași surse politice susțin că Falcă își dorește să se realeagă șef de organizație, apoi să ia și o decizie. Deși personal ar merge în tabăra pro-Cîțu (Falcă are o relație de prietenie cu Rareș Bogdan), Falcă știe că peste jumătate din organizația arădeană este de partea lui Orban. De altfel, primarul Aradului Calin Bibarț a fost promovat de Orban, în ciuda dorinței lui Falcă.

PNL Hunedoara merge cu Ludovic Orban, cei mai importanți lideri, primarul Devei Florin Oancea și Lucian Heiuș, fost parlamentar (actual secretar de stat în Ministerul de Finanțe) sunt alături de șeful PNL. Heiuș are o relație de adversitate cu Florin Cîțu cunoscuta în partid. Heiuș este unul dintre specialiștii în finanțe ai PNL, având poziții importante în Ministerul de Finanțe înainte ca Florin Cîțu să se impună în PNL drept specialist în finanțe, situație similară cu cea a lui Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța (fost șef al Finanțelor din Constanța), cel care trebuia să fie ministru de Finanțe, însă a fost îndepărtat de Cîțu.

PNL Alba merge cu Ludovic Orban, din cauza conflictului acut dintre Mircea Hava și Florin Roman.

PNL Harghita, Covasna și Brașov merg alături de Orban; liderul politic informal al zonei secuiești este președintele PNL Brașov Adrian Vestea, iar primarii PNL sunt în tabăra actualului președinte al PNL.

PNL Mureș este o organizație scindată, însă Orban are avantajul că toți primarii liberali sunt alături de el. Chiar dacă șeful PNL Mureș Cristian Chirteș poate fi întors cu cheița de la București, majoritatea delegaților la congres ai Mureșului merg pe mâna lui Orban.

La PNL Maramureș situația este în oglindă, acolo liderul PNL Maramureș și doi parlamentari sunt alături de Cîțu, însă majoritatea primarilor maramureșeni sunt cu Ludovic Orban.

PNL Bistrița merge cu Ludovic Orban, în ciuda faptului că secretarul general al partidului Sighiartău face campanie pentru Florin Cîțu. Motivul este unul cunoscut în PNL: primarul Bistriței Nelu Turc are control pe organizație, iar Sighiartău nu este simpatizat nici de vechii democrat liberali (PD-L iști).

Nu în ultimul rând, Ludovic Orban se mai poate baza pe mica grupare PNL Cluj din jurul lui Adrian Oroș, ministrul Agriculturii și vechi liberal. Surse susțin că Oroș se află în conflict deschis cu gruparea lui Emil Boc, edilul Clujului.

Drept urmare, potrivit tabloului cel mai recent din PNL și în ciuda jocului de imagine făcut de apropiații premierului, sunt doar 4 organizații ardelene pe care Florin Cîțu se poate baza aproape în totalitate, vorbim de PNL Satu Mare, PNL Sălaj, PNL Sibiu și 90 la sută din Cluj.

Sursa: PSNEWS

Citeste mai mult

Politica

Citu: Nu avem niciun motiv sa nu avem relaxari la 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Valul 3 a disparut, ce am vazut pana acum nu va mai fi

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că se menține calendarul cu noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august, având în vedere rezultatele campaniei de vaccinare.

„De la 1 iunie facem relaxări. Am prezentat un calendar al relaxărilor pentru 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ținem de el.

În ședința de joi sau vineri vom avea măsuri pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade vom ajusta acum.

Am discutat și cu cei afectați direct, vom îmbunătăți unele măsuri.

Obiectivul campaniei de vaccinare e acela de a elimina pandemia, avem cifre foarte bune privind rata de pozitivare.

Accelerarea campaniei de vaccinare din ultima perioadă a avut rezultate, valul 3 a dispărut.

Nu avem niciun motiv să nu mergem cu măsurile de relaxare mai departe”, a declarat Florin Cîțu.

Întrebat dimineață la Radio Guerrilla ce se va întâmpla dacă în septembrie va crește iar numărul de infectări, așa cum s-a întâmplat toamna trecută, Florin Cîțu a răspuns: „La orice e un risc, dar eu cred că am învățat cum să reacționăm mult mai rapid. Vreau să avem o procedură clară, ca dacă se întâmplă ceva să putem reveni rapid la spitalele Covid.

Anul trecut nu aveam vaccin.

Suntem pregătiți pentru orice scenariu, dar nu cred că vom mai avea perioade ca până acum, ce am văzut până acum nu va mai fi.

Acum e prima dată când avem o scădere a bolnavilor la ATI, cred că vaccinarea a funcționat”.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Stirile Zileio lună inainte

Presedintele CCIR il pune la punct pe Dan Barna in cazul terenului Romexpo. Mihai Daraban: „Terenul a fost al CCIR din 1961 si il mai are inca 33 de ani de acum incolo”

Dan Barna, copresedintele USR Plus, vrea ca terenul Romexpo sa fie luat din proprietatea Camerei de Comert si Industrie a...

Internationalo lună inainte

Naftali Bennett, noul premier al Israelului. Este milionar si a fost membru al trupelor de comando

Parlamentul israelian a ales, duminica, cu 60 de voturi „pentru” si 59 „impotriva” noul guvern, punand capat mandatului de 12...

Politica2 luni inainte

Liderul PMP Cristian Diaconescu: Chiar ne putem permite sa fim atat de dezinteresati de proiectele de infrastructura? Absenta Iasiului si a intregii regiuni din PNRR e incalificabila

Cristian Diaconescu, președintele PMP, a criticat lipsa de interes a decidenților față de marile proiecte de infrastructură. Acesta a criticat...

Politica2 luni inainte

A iesit la iveala adevarul din spatele fotografiei premierului Citu, cu liderii PNL din Ardeal in spate

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică, faptul că s-a înscris în competiția pentru președinția Partidului Național Liberal, la care s-a...

Economie2 luni inainte

Catalin Tobescu, presedintele Asociației Industriei Lemnului – Prolemn: Datorita birocratiei si suprareglementarii ne putrezeste lemnul in paduri

Sectorul pădure-lemn este afectat de o explozie a prețurilor pe piața de materie primă, cu efecte grave pentru industria de...

Stirile Zilei2 luni inainte

Valeriu Gheorghita: Avem circa doua milioane de doze de vaccin in stoc

Coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghita, a declarat duminica, 30 mai, ca, in acest moment, in stocuri se...

Stirile Zilei2 luni inainte

Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romanilor de Pretutindeni: Multe familii au fost despartite de pandemie, vaccinarea le poate reuni

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni, care este sărbătorită în ultima duminică din...

Stirile Zilei2 luni inainte

VIDEO | Campania Cat Mobile, cu Oreste Teodorescu si Claudiu Rusu, premiata la un festival european

România s-a ales cu un premiu la MIXX Awards Europe 2021 pentru campania celor de la CatMobile.ro, în care au...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro