Fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente, Ana-Maria Patru, sustine ca procurorii au abuzat-o atunci cand au pus-o sub acuzare si au trimis-o in judecata, cea mai buna dovada fiind achitarea. Patru, insa, uita sa spuna ca spagile au existat si au fost admise de judecatori, informeaza Newsweek.
Dupa achitare, Patru a dat un interviu „Evenimentului zilei”, publicatie care a scris in preambulul articolului ca „U.M.-urile de presa (ziare.com, G4 Media, Newsweek, etc) nu au contenit sa o considere vinovata, sa reia la nesfarsit acuzatiile la adresa sa. Numai ca Justitia a tinut cont de probe, nu de articole tendentioase.”
In raspunsul la prima intrebare, ex-sefa AEP se victimizeaza dramatic: „Nimeni nu ne mai da mie si familiei mele anii din viaţa pe care i-am pierdut prin sali de judecata acuzata pe nedrept de niste procurori abuzivi si de niste oameni corupţi. Lacrimile copilului meu, mamei si bunicii mele nu pot fi vreodata uitate si cu atat mai puţin rascumparate.Am trecut prin purgatoriu, am vazut ce inseamna nedreptatea si aplicarea abuziva a forţei statului. Poate ca sunt mai puternica acum, dar nu voi putea vreodata uita ce mi s-a intamplat.”
Acuzata pe nedrept, asadar, spune Maria Patru.
Tehnic, conform deciziei de achitare, faptele care i s-au imputat fostei presedinte a Autoritatii Electorale Permanente sunt reale. Astfel, minuta hotararii de achitare invoca „art. 16 alin. (1) lit. b) C.p.p.”. Iata ce spune articolul 16, alineatul 1, litera b din Codul de Procedura Penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala ori nu a fost savarsita cu vinovaţia prevazuta de lege”. Pe scurt, faptele pentru care a fost trimisa in judecata Ana-Maria Patru sunt reale.
Dar care sunt faptele? Denunturile, declaratiile de martori, probele, documentele, inregistrarile audio-video dovedesc ca un bolid sport, un apartament si niste sute de mii de euro au ajuns in patrimoniul fostei sefe a AEP, prin diversi intermediari.
La un moment dat, chiar Ana Maria Patru spune (asa cum se poate citi intr-o stenograma din dosar) ca a primit un autoturism de la un om de afaceri, dar ca nu i l-a cerut ea.
Una din spagi a constat intr-un bolid de peste 70.000 de euro. Conform inregistrarii aflate la dosar (in care pare ca fosta sefa a AEP isi construia alibiuri de parca ar fi stiut ca discutia este inregistrata), Ana Maria Patru sustinea ca se duce la DNA sa spuna adevarul: „Domn’e, eu asta stiu. (Lui) Mihai i-a placut de mine, voia sa aiba o relaţie cu mine, mi-a facut cadou aceasta ma(sina) (…) Uite ca acum mi-am adus aminte.
Norocul ca i-a facut (transfer – n.r.) prin banca. Noroc ca i-a facut si aia (martora Andrei Elena, verisoara inculpatei – n.r.) a retras banii prin banca. Da! O fi folos necuvenit, dar l-am pus eu sa mi-o cumpere? M-a si surprins. si mi-a adus-o prietenul lui, care vorba aia, deci nu…
Doi ani, trei ani s-a ţinut omul acesta dupa mine. Trei ani. Mi-a mancat sufletul. Poate n-au fost banii lui, nu stiu cine a fost. Dar nu l-am ajutat cu nimic“.
Procurorii anticoruptie de la Ploiesti, Lucian Onea si Elena Raileanu, au acuzat-o pe Ana-Maria Patru si ca ar fi primit 600.000 euro, bani care ar fost folositi de fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente pentru achizitionarea unei case in orasul Voluntari si a unui apartament in statiunea Mamaia.
Conform DNA Ploiesti, sumele ar fi fost folosite de Ana-Maria Patru pentru achizitionarea unui teren de 1.000 mp in Voluntari, pentru care s-ar fi platit 130.000 euro.
Terenul a fost cumparat de Nicolita Simionescu, bunica Anei-Maria Patru. Alti 80.000 de euro ar fi fost folositi pentru achizitionarea unui apartament in Mamaia. Locuinta a fost achitata prin transfer bancar de Maria Bercea, mama Anei Maria Patru.
Alti 437.314 euro ar fi fost folositi pentru dotarea si amenajarea celor doua case. Toate aceste sume, spun procurorii anticoruptie, depaseau veniturile intregii familii Patru, care ar fi fost de doar 1,8 milioane lei, adica aproximativ 400.000 de euro.
Fosta sefa a Autoritatii Electorale Permanente a fost acuzata de procurorii DNA si ca ar fi primit spaga 210.000 euro pentru a-si cumpara un apartament evaluat, de fapt, la numai 150.000 euro, in Bucuresti. in schimbul banilor, Patru trebuia sa sustina derularea a trei contracte estimate la peste 10,5 milioane lei.