Ramai alaturi de noi

Stirile Zilei

Frăția cătușelor, episodul 3: Florin Bercea și schema penală prin care a sifonat 7 milioane de euro din buzunarele angajaților OMV Petrom

Miniseria dezvăluirilor continuă cu dovezi concrete care arată cum s-au furat banii Petromservice (PSV Company), prin companii suveică spre offshore-uri cipriote, direct în buzunarele tripletei Vântu-Luca-Bercea. O închidem cu o cronologie a furtului și cu un minichestionar pentru Florin Bercea, singurul dintre cei trei rămas în libertate.

Anul 2003: se înființează compania X-OIL Group SRL, cu un capital social de puțin peste un miliard de lei vechi. Capitalul social se constituie prin absorbția în X-OIL a companiei NEFER PROD SRL. Atenție! X-OIL este în acest moment o firmă de apartament cu sediul în București, cu un clasic capital social de 200 de lei (în banii de astăzi).

Anul 2005: doi ani mai târziu intră în asocierea X-OIL controversatul om de afaceri moldovean, Ghenadie Nipomici (apare de altfel în multe dintre afacerile fondate de cel supranumit „părintele FNI”, Sorin Ovidiu Vântu). Presa vremii l-a prezentat pe Nipomici drept omul de încredere a lui Vântu, prin care acesta din urmă controla acțiuni importante în instituții media sau în diverse alte companii. Interesant este că liderul BNS, Dumitru Costin declara în 2006 – „să nu mi-l vindeți mie așa”. Apoi tot el – “Da, off-shore-ul era al lui Vântu”.

Nipomici este asociat în X-OIL alături de offshore-ul TABOR PROJECTS LIMITED (UK).

La nici o lună de la schimbarea asociaților și de la intrarea în schemă a rețelei SOV, administrator X-OIL este numit nimeni altul decât Florin Bercea, un sindicalist paravan pentru Luca și Vântu. Și uite așa Florin Bercea încasează lunar 5000 de dolari americani (un apt. in centrul Bucureștiului costa 15.000 de dolari) pentru a pregăti, din timp, un mare tun. 7 milioane de euro dispăruți din conturile angajaților OMV Petrom, pe care, în mod ipocrit, Bercea Florin pretinde că îi reprezintă.

RAPORT FALS DE EVALUARE. FURTUL CELOR 7 MILIOANE DE EURO DIN PETROMSERVICE

În septembrie 2005 o companie din Băicoi face un raport FALS de evaluare pentru X-OIL GRUP din care reiese că valoarea de piață a societății este de 7-8 milioane de euro, asta în condițiile în care aproape 80% din afacerile societății X-OIL sunt chiar cu Petromservice.

Tot în 2005 în Petromservice intră ca acționar Elbahold, offshore-ul lui Vântu. Rețineți pentru că este important. În același moment, Asociația Salariaților din Petrom își pierde din participația în Petromservice, ajungând la 25%.

Anul 2006: Florin Bercea devine asociat în X-OIL, alături de COMAC LIMITED (23,8%) (offshore din Cipru prezent în mai toate afacerile tripletei Vântul – Luca – Bercea și evident Petromservice (76%), societatea ce avea să fie devalizată inclusiv cu ajutorul lui Bercea. X-OIL este în continuare administrată de Publipetrosport, adică de Bercea.

Un raport semnat de Zizi Anagnastopol (condamnat ulterior la 4 ani de închisoare, pentru delapidare), în calitate de Director economic al Petromservice, se înaintează Consiliului de Administrație al societății pentru achiziționarea totală a X-OIL GRUP cu o sumă de 7 milioane de euro. Din nou, reamintim faptul că X-OIL dezvolta business aproape în exclusivitate cu Petromservice.

Poza arăta așa: pe de o parte, Florin Bercea este sindicalist și prin urmare reprezentant al Asociației Salariaților Petrom, iar pe de altă parte participă, în calitate de administrator de firmă, la sifonarea a 7 milioane de euro din Petromservice către o companie care, practic, nu valora nimic. 80% din cifra de afaceri X-OIL a fost construită, fictiv, alături de Petromservice.

De altfel, presa a relatat rețeta sifonării a 328 milioane de euro din Petromservice în 2011. Ceea ce nu s-a spus este că Florin Bercea, actualul lider de sindicat FSLI Petrom Energie, „preocupat” de bunăstarea angajaților Petrom, este una dintre sforile care s-au tras pentru devalizarea Petromservice.

Petromservice intră în insolvență, la doar doi ani după încasări colosale de la OMV-Petrom de peste 300 de milioane de euro. 7 milioane de euro au fost scurși prin X-OIL GRUP administrat de Florin Bercea.

Petromservice este dată în judecată de mii de angajați ai Petrom, chiar după schimbarea numelui în PSV Company. Compania își declară falimentul. Ce s-a întâmplat cu banii rămâne un mister.

CÂTEVA ÎNTREBĂRI FIREȘTI PENTRU FLORIN BERCEA

  • Pe ce s-au dus cei 7 milioane de euro pe care i-a plătit Petromservice, companie construită de sindicaliști, angajați ai Petrom?
  • Câți bani a făcut acest Bercea de pe urma devalizării Petromservice?
  • Cât de apropiat este Bercea de PSD? După ce a ridicat public osanale acestui partid care lupta activ împotriva justiției române? În timp ce sute de mii de oameni protestau împotriva OUG 13, sindicalistul Bercea reînnoia protocolul cu PSD, ba chiar își certa colegii că și-au permis să trădeze partidul socialiștilor.
  • Ce s-a întâmplat cu dosarul de la DNA în care Florin Bercea era inculpat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor?
  • Cu cine votează Florin Bercea duminică, pe 6 decembrie?

Stirile Zilei

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.

Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.

Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.

Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.

Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.

Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro

Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro