Stirile Zilei
Klaus Iohannis, mesaj transant la Chisinau: „Va rog sa contati, doamna presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei”

„Va rog sa contati, doamna presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei”, a declarat Iohannis, marti, la finalul conferintei de presa pe care a sustinut-o alaturi de Maia Sandu.
Este prima vizita la nivel inalt primita, la Chisinau, de Maia Sandu dupa preluarea mandatului de presedinte, in urma alegerilor din 15 noiembrie din Republica Moldova.
Declaratia integrala a presedintelui Iohannis la Chisinau
Ma bucur sa ma aflu astazi aici, la Chisinau, alaturi de Presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, pe care doresc sa o felicit, si cu acest prilej sa subliniez cat de importanta este victoria pe care a obtinut-o la alegerile prezidentiale din 15 noiembrie 2020. Imi permit chiar sa spun ca este o victorie de o importanta istorica.
Am placerea de a fi primul oaspete primit de doamna Presedinte Maia Sandu, dupa preluarea mandatului sau. Este, fara indoiala, o confirmare a relatiei speciale dintre Romania si Republica Moldova, bazata pe comunitatea de limba, cultura si istorie si fundamentata pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, de la a carui semnare am aniversat zece ani, in aprilie 2020.
Ma bucur ca aceasta vizita la Chisinau se realizeaza pe fundalul unui vot masiv al cetatenilor Republicii Moldova in favoarea implementarii reformelor democratice, in conformitate cu valorile integrarii europene.
Acest vot clar in favoarea reformelor reprezinta un semnal in privinta directiei in care cetatenii doresc ca Republica Moldova sa se indrepte. Eu sper ca toate fortele politice din Republica Moldova sa inteleaga acest semnal limpede si sa nu actioneze in sens contrar. Numai prin implementarea completa a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere incheiat cu Uniunea Europeana, Republica Moldova poate sa devina un stat cu adevarat european, prosper, stabil si rezilient.
Respectarea principiilor si a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justitie independenta, lupta eficienta impotriva coruptiei sunt elementele pe care este construita prosperitatea si stabilitatea statelor din Uniunea Europeana. Fara insusirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasa si durabila.
Romania isi doreste ca Republica Moldova sa prospere, iar cetatenii sai sa se bucure de institutii democratice si puternice, capabile sa le asigure securitatea si bunastarea. Cu aceeasi forta si convingere ca si pana acum, vom urmari mentinerea si promovarea Republicii Moldova ca tema prioritara pe agenda Uniunii Europene si a Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum si consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.
Doresc sa subliniez in mod special ca Romania este si va ramane prietenul sincer si principalul partener al cetatenilor Republicii Moldova. Prezenta mea astazi aici, investitiile realizate dezinteresat de Romania si asistenta semnificativa pe care Romania a oferit-o in ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru.
Suntem alaturi de Presedintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, si suntem pregatiti sa furnizam intreaga asistenta de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului sau reformator si pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confrunta.
In acest sens, imi face placere sa anunt un nou pachet de sprijin din partea Romaniei pentru cetatenii Republicii Moldova. Prin acest pachet de sprijin, Romania are in vedere urmatoarele:
– Incheierea cat mai rapida a celui de-al saselea Protocol aditional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, vizand prelungirea valabilitatii Acordului si extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua si extinde programele bilaterale de asistenta de succes de pana acum;
– Sustinerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetatenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a pana la 200.000 de doze de vaccin si trimiterea, la Chisinau, in etapa imediat urmatoare, a unei echipe de experti romani, care sa impartaseasca din experienta Romaniei si sa ajute la pregatirea Strategiei de vaccinare; este insa necesara o cooperare stransa cu autoritatile de specialitate ale Republicii Moldova si implicarea acestora;
– Romania va furniza – asa cum a mai facut-o – medicamente, echipamente medicale si de protectie pentru ingrijirea pacientilor COVID-19;
– Totodata, stiu cat de afectati au fost agricultorii. De aceea, Romania are in vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantitati de motorina de aproximativ 6.000 de tone.
– Vom continua sprijinul pentru consolidarea societatii civile si a independentei mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, in 2021, a unei noi contributii financiare, cel putin echivalenta cu cea efectuata in noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
– Vom initia o cooperare aprofundata pe linia justitiei si a luptei anti-coruptie;
– De asemenea, avem in vedere semnarea cat mai rapida a Protocolului de colaborare in domeniul educatiei pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite sa sustinem, in continuare, procesul de reforma a sistemului de invatamant din Republica Moldova, precum si acordarea de locuri de studii, cu bursa si fara bursa, in invatamantul preuniversitar si superior de stat;
– Totodata, am luat nota de faptul ca, la 22 decembrie, s-a aprobat in Republica Moldova initierea negocierilor pentru Acordul privind recunoasterea reciproca a diplomelor, certificatelor si titlurilor stiintifice si stiintifico-didactice. Speram ca semnarea Acordului sa se realizeze cat mai repede pentru ca cetatenii Republicii Moldova sa poata beneficia de prevederile sale.
De asemenea, Ministerul Apararii Nationale din Romania va realiza transferul catre Republica Moldova a unei donatii separate de medicamente si echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.
Am convenit cu Presedintele Maia Sandu ca este importanta continuarea proiectelor comune de interconectare strategica, mai ales in domenii precum energie, infrastructura rutiera si feroviara, comunicatii.
Am discutat despre necesitatea continuarii, in siguranta, a investitiilor romanesti in Republica Moldova si am asigurat-o pe doamna Presedinte ca avem intreaga disponibilitate pentru a realiza investitii in beneficiul tuturor cetatenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografica unde locuiesc, limba vorbita, confesiunea sau orientarea politica, asa cum am facut si pana acum.
Am fost de acord sa depunem impreuna eforturi pentru consolidarea comunitatii de limba, cultura si istorie dintre Romania si Republica Moldova si pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integranta a patrimoniului european.
Totodata, in cadrul discutiilor, am subliniat relevanta majora acordata de Romania reglementarii conflictului din regiunea transnistreana cu respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Republicii Moldova si, mai ales, fara afectarea viitorului sau pro-european.
Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Presedinte Maia Sandu invitatia de a efectua o vizita oficiala la Bucuresti.
Astazi, am adoptat impreuna o Declaratie comuna care isi propune sa consolideze parteneriatul nostru strategic. Declaratia reconfirma relatia bilaterala speciala la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova, precum si angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european si de a implementa reformele democratice necesare in acest sens. Am convingerea ca preluarea mandatului prezidential de catre doamna Sandu va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperarii bilaterale, in spiritul aspiratiilor europene ale Republicii Moldova, care sa duca la afirmarea sa ca stat modern, european si democratic, in conformitate cu asteptarile legitime ale cetatenilor sai. Va rog sa contati, doamna Presedinte, pe ajutorul meu si al Romaniei!
Sigur iti va placea si asta
-
Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
-
Klaus Iohannis, mesaj de Ziua Romanilor de Pretutindeni: Multe familii au fost despartite de pandemie, vaccinarea le poate reuni
-
Klaus Iohannis: „Astazi vom depasi 100.000 de persoane vaccinate intr-o zi”
-
Klaus Iohannis a luat decizia momentului: Pietele se redeschid la sfarsitul acestei saptamani
-
Klaus Iohannis, despre amanarea alegerilor parlamentare: incercarea jalnica a unor parlamentari care vor sa mai prinda cateva luni de diurna
-
Klaus Iohannis, mesaj pentru romani: Actiuni si discursuri populiste si extremiste tulbura viata societatilor noastre
Stirile Zilei
Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.
Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.
Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.
Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.
Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.
Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.
În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.
Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.
Stirile Zilei
Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.
Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.
Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.
Stirile Zilei
Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro
Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.
„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.
„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.
Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.
Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.
„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.
Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.
El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.
Ultimele stiri
- Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
- Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
- Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
- Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
- Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
- Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
- Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
- Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
- Serviciile secrete americane, despre COVID: Nu a fost creata ca arma biologica, dar originea e posibil sa nu poata fi identificata vreodata
- Cum sa slabesti fara sa tii o cura de slabire. Regulile de aur ale nutritionistei Mihaela Bilic
Recomandari


Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...


Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...


Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...


Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...


Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...


Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...


Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....


Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...