Ramai alaturi de noi

Actualitate

Mihaela Bilic atrage atentia: Facem burta de la fructe exact ca bautorii de bere! Ca mananci struguri, ca bei vin, tot alcool se numeste

Fructele inseamna apa cu fructoza, iar ficatul proceseaza fructoza similar alcoolului. Asta, pentru ca celulele organismului nostru nu au nevoie de fructoza ca sa functioneze, ci de glucoza, ca urmare, fructoza se va transforma in grasime de rezerva. De aceea fructele trebuie consumate ca un desert si nu in cantitati excesive. Altfel, ne vom ingrasa si este o grasime urata, exact ca a bautorilor de bere, care se depune pe abdomen, avertizeaza medicul nutritionist Mihaela Bilic. Ea a atras atentia, intr-o interventie la Digi24, ca pepenii sunt „campionii” acestui sezon, dar in curand va veni „artileria grea”: strugurii!

„Fructele nu trebuie consumate in exces. Exces inseamna cantitatea de fructe ce trece de ce ar intra intr-o palma, asa cum si painea trebuie masurata tot cu palma. Fructele se pot consuma pe post de desert. Fructele nu sunt un aliment de baza, nu pot inlocui niciodata mancarea clasica, pentru ca din apa cu fructoza noi nu putem functiona. Vitaminele si mineralele pe care le contin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienti, deci nu au rol de hranire”, a explicat Mihaela Bilic.

Medicul atrage atentia asupra unor rationamente gresite a multora dintre noi atunci cand este vorba despre fructe, mai ales ca acum este sezonul pepenilor: „Sunt o multime de persoane care spun: haide sa nu mai mananc nimic in seara asta, mananc doar niste fructe, ca sa scap cu o ratie calorica mai mica. Decat sa mananc mancare, mai bine renunt la masa de seara si mananc fructe”.

Nutritionista este constienta ca a declansat un adevarat val de nemultumire pe Instagram, atunci cand a spus ca pepenele ingrasa si face grasime care se depune pe burta. „imi pare rau, dragii mei, chiar daca sunteti nemultumiti, asta este adevarul, asa functioneaza metabolismul”, este mesajul pe care il transmite contestatarilor.

Le aduce si un argument: „Ganditi-va ca, daca suntem onesti, la niciun restaurant, in nicio tara, nici macar in Romania, cand ceri la sfarsit un desert bazat pe fructe, nu-ti aduce nimeni o jumatate de pepene si o lingura ca sa mananci tot pepenele, ci ti se aduc cateva bucatele pe o farfurioara. Asa se mananca fructele! Altfel, acest aport mare de apa cu fructoza este procesat de ficat similar procesarii alcoolului si din pacate, pentru ca muschii nu pot functiona cu fructoza si nicio celula a noastra nu poate functiona cu fructoza, doar glucoza este combustibil pentru organism, fructoza se va transforma in grasime de rezerva, pentru ca organismul altceva nu are ce sa faca cu ea!” – a explicat Mihaela Bilic.

Ea spune legumele sunt acele alimente pe care le putem consuma in orice cantitate, la orice ora, pentru ca avem vitamine, minerale, urme de fructoza, neimportante, si acolo avem toti nutrientii. in plus, spune Mihaela Bilic, cu cat sunt mai colorate legumele, cu atat mai bine. Ele au rol de protectie anticancer, sunt antioxidante, fac toate minunile din lume! da asigurari nutritionista.

in schimb, la fructe, atentie, prezenta fructozei nu le mai incadreaza in aceasta categorie „orice, oricat”.

„Fructele se mananca pe post de desert si cu masura, pentru ca altfel ne vom ingrasa si este o grasime urata, exact ca la bautorii de bere, care se pune pe abdomen. Deci, facem burta de la fructe, n-am niciun fel de veste mai putin neplacuta. Mi-ar placea sa va spun, sa zicem raul mai putin rau, de exemplu despre piersici si caise, ca au cea mai putina fructoza, se absoarbe mai lent. in schimb, pepenii sunt, in acest moment, si de sezon, si campioni. si va veni „artileria grea”, in toamna, reprezentanta de struguri. Deci, cand vor veni strugurii, cred ca nimeni nu mai are niciun dubiu ca indiferent daca bei vin sau ca mananci struguri, tot alcool se numeste!” – a conchis nutritionista la Digi24.

Actualitate

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca prevenție, fiind recunoscute pentru potențialul de a induce malformații congenitale la copiii care sunt procreați în timp ce viitorii lor părinți iau antivirale.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a afirmat că antiviralele se iau, dar cu rezultate minore sau chiar inexistente în primele zile de boală, cu speranța de a nu face o formă severă.

Afirmațiile medicului vin în contextul în care în spațiul public au apărut opinii potrivit cărora ar exista un „tratament eficace în COVID-19 în locul vaccinării”, respectiv antiviralul Arbidol, folosit pentru gripă.

„Amăgirea existenței unui tratament eficace în COVID-19 în locul vaccinării este întreținută pe diverse canale. Recent un deputat a venit în Parlamentul României cu câteva mostre de Arbidol – antiviral originar din Rusia/China -, cumpărat de la Chișinău, folosit în gripă pentru a susține utilizarea lui pe scară largă în România. Arbidol este înghițit în acest moment de o grămadă de români în speranța de a nu face COVID în loc de a se vaccina. Despre eficiența/ineficiența lui și a altor virale am vorbit aici. Repet: Antiviralele nu se iau ca prevenție. Ele se iau (cu rezultate minore daca nu chiar inexistente) în primele zile de boală cu speranța de a nu face o formă severă. Dar numai sub supraveghere medicală și coștient fiind de faptul că: Antiviralele sunt recunoscute pentru potențialul de a induce malformații congenitale la copiii care sunt procreați în timp ce viitorii lor părinți iau antivirale. În ciuda Arbidol-ului (care, după unele date, nici nu ar mai fi folosit în Rusia) numărul cazurilor COVID și al morților COVID au fost în continuă creștere în Rusia. În prezent, Rusia se află în cel mai critic punct al pandemiei ei (…)”, a scris dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, într-o postare pe Facebook.

Citeste mai mult

Actualitate

Cum sa slabesti fara sa tii o cura de slabire. Regulile de aur ale nutritionistei Mihaela Bilic

Cei mai mulți s-au obișnuit cu ideea că pentru a slăbi trebuie să țină o cură de slăbire drastică și să-și schimbe radical obiceiurile alimentare. Unii reușesc să respecte regulile unei diete pentru o perioadă scurtă, iar cei care înving lupta cu kilogramele după o cură de slăbire, revin, adesea, la vechile obiceiuri alimentare și se întorc la greutatea inițială.

Nutriționista Mihaela Bilic scrie că putem slăbi consumând mâncarea cu care ne-am obișnuit, respectând o regulă importanta, reducerea porției cu 30-50%. Dietele care interzic anumite categorii de alimente sunt abandonate, mai devreme sau mai târziu, a scris nutriționista într-o postare pe Facebook:

„V-ați săturat de cure de slăbire care nu dau rezultat? Problema nu e cura de slăbire, ci faptul că ne îngrășăm la loc după ce dieta s-a terminat. Care e soluția? Să consumăm în continuare mâncarea cu care am fost obișnuiți, dar să reducem porția cu 30-50%.

De ce este esențial să slăbim mâncând puțin din toate? Pentru că așa există șansa să respectăm această strategie pe viață, fără interdicții și frustrări, doar cu limită la cantitate. Orice dietă care elimină o anumită categorie de alimente va fi abandonată mai devreme sau mai târziu, iar abandonul ei înseamnă întoarcerea kilogramelor în plus. Moderația este soluția, nu interdicțiile și curele de slăbire. Însă moderația se învăță, e nevoie de reguli și disciplină!’

Program de “reeducare” alimentară în 6 pași
„Pasul 1

Eliminați toate ronțăielile dintre mese și limitați aportul alimentar la 3 mese principale/zi și maximum o gustare dulce. Maturitatea alimentară presupune o pauză digestiva completă de 4-6 ore între mese; cu cat mâncăm mai des cu atât ne va fi mai foame, iar aportul caloric la finalul zilei va fi considerabil.

Pasul 2

Limitați consumul de zahăr/dulciuri la un singur produs zilnic, care poate fi mâncat la finalul mesei sau între mese, pe postul de gustare; fructele sunt și ele un desert, nu consumați mai mult de 1-2 fructe pe zi.

Gustarea dulce este permisă, dar nu este obligatorie- dacă trece o zi în care n-ați mâncat desert, nu e nicio tragedie.

Pasul 3

Reduceți consumul de făinoase de la fiecare masă. O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ouă) și 25% făinoase/amidon. O porție corectă de amidon înseamnă

-1 felie de pâine sau mămăligă, 3 linguri de paste făinoase, orez sau fulgi de cereale

-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, naut, soia)

-1 cartof mediu

Dacă o farfurie conține 50% făinoase, va fi o farfurie de îngrășat, în timp ce farfuria de slăbit are doar din proteine și legume, fără niciun strop de amidon.

Pasul 4

Eliminați excesul de grăsimi din dietă, adică ulei, prăjeală, mezeluri, brânzeturi, semințe, oleaginoase- ele nu sunt alimente de bază, ci “condimente”cu gust intens, un fel de “super-alimente”; produsele grase sunt concentrate în calorii, au densitate energetică mare și un volum mic. Se mănâncă pentru plăcerea gustului, nu ca să ne săturăm.

Pasul 5

Consumați legume în exces- verdețurile, cruditățile și legumele în general sunt singurele alimente care pot fi consumate fără limită de cantitate- cu cat mai multe cu atât mai bine. Însă atenție, cartofi și leguminoasele nu sunt legume!Iar uleiul din salate se măsoară cu lingura. Cât despre ciorbă, este produsul ideal pentru slăbit.

Pasul 6

Hidratați-vă din belșug! Între mese nu e recomandat să ronțăiți, dar de băut puteți bea: apă, cafea, ceai, lapte, băuturi neîndulcite etc. Atenție la sucul de fructe, chiar dacă este natural și fără adaos de zahăr, în organism se comportă precum alcoolul.

Considerați că un pahar de suc este echivalent cu un pahar de bere și nu vă mai mirați dacă aveți burtă!

Ca ultimă recomandare începeți de azi, chiar dacă e marți. Înarmați-vă cu răbdare și perseverați. Orice schimbare presupune un efort, însă după câteva săptămâni va fi mai simplu- mâncatul sănătos va deveni un obicei, un stil de viață”, își încheie Mihaela Bilic postarea.

Citeste mai mult

Actualitate

Oana Gheorghiu, fondatoarea Daruieste Viata, la 6 ani de la Colectiv: „Mai rau ar fi sa abandonam, sa credem ca nimic nu se mai poate, ca totul e pierdut”

Oana Gheorghiu, co-fondatoarea ONG-ului Dăruiește Viața, a criticat justiția din România, care la șase ani de la tragedia din clubul Colectiv nu a ajuns încă la o decizie definitivă, însă a făcut și un apel împotriva resemnării că nimic nu poate fi schimbat în țara noastră.

„6 ani. Colectiv.

Între timp niciun vinovat, niciun spital de mari arși, Piedone primar din nou, spitale care ard, oameni care nu au încredere în sistemul de sănătate, în medici sau în autorități, mii de morți în fiecare lună, șoșoci și circ în parlament mai rău ca niciodată. Nu avem nici măcar guvern căruia să încercăm să-i cerem socoteală, iar președintele trăiește în altă Românie decât cea în care trăim noi, poporul.

E rău, dar și mai rău ar fi să abandonăm, să credem că nimic nu se mai poate, că totul e pierdut. E o bătălie între impostură și bun simț. Până la urmă depinde și de noi cine câștigă. Și oricât de jos ni se pare că suntem, avem cu siguranță resurse să o scoatem la capăt.

Ce putere avem noi, asta va fi întrebarea. Avem puterea de a ne face foarte bine treaba, de a avea grijă de cei din jurul nostru, de a continua să respectăm regulile, oricât de mult ne frustrează nesimțirea din jur, chiar și aia care ne taie calea, doar pentru a câștiga 10 secunde…

Și poate că nu vom vedea „mai binele” într-un an, în doi sau în zece. Poate nu îl vom vedea deloc în cursul vieții noastre, dar fiecare gest mărunt lasă o urmă pentru generațiile viitoare. Și poate de aici ar trebui să ne tragem speranța, că lor ar putea să le fie mai bine”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie4 luni inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica11 luni inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate11 luni inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei11 luni inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei11 luni inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport11 luni inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica11 luni inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei11 luni inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro