Ramai alaturi de noi

Politica

Ministrul Drula pune in pericol acordul Romaniei cu Schengen, dupa ce controversatul afacerist Dorin Ivascu e pe cale sa primeasca unda verde pentru un punct vamal privat de trecere a frontierei

Jurnalistul Stelian Negrea susține, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că afaceristul Dorin Ivașcu, patronul Aerodromului Tuzla, este pe cale ”să-și facă punct vamal privat de trecere a frontierei”, printr-un proiect de HG semnat de premierul Florin Cîțu. Marea problemă, spune ziaristul, este că un astfel de proiect, odată concretizat, ar pune în pericol acordul României cu Schengen.

„Nici nu știi dacă e de admirat sau de hulit insistența unor oameni de afaceri de a-și susține interesele private cu atâta obstinație în dauna interesului public.

Dorin Ivașcu, un fost securist, care a slujit regimul comunist, vrea cu tot dinadinsul să-și facă un punct vamal privat de trecere a frontierei punând în pericol, printre multe altele, acordul României cu Schengen.

A încercat când era Ponta premier. N-a reușit. A încercat la Dăncilă. Nu i-a ieșit. A încercat la Orban în plină pandemie. Nu a mers.

Dar ce să vezi o să-i meargă tocmai acum la Câțu și mai ales la Drulă care i-a și pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern.

La DNA-ul ăsta care tot șterge praful de pe dosarele mărunte nu s-o aprinde nici un beculeț legat de insistența bolnăvicioasă a acestui fost securist, convertit în om de afaceri??”, scrie Stelian Negrea, citat de PSNews.

Pe 16 martie, a fost publicat pe pagina oficială de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla și pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului (105/ 2001) privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002.

Noua reglementare este motivată de minister ca fiind un demers menit să încurajeze dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pe întreg teritoriul național, inclusiv prin înființarea/dezvoltarea aeroporturilor de interes regional. Iar în documentul strategic care stă la baza dezvoltării infrastructurii aeroportuare până la orizontul de timp 2030 – anume Master Planul General de Transport al României din 2016, este cuprins și aeroportul Tuzla.

În realitate, este un demers vechi de mai bine de opt ani al proprietarului companiei Regional Air Services (AIR), Dorin Ivașcu, de a transforma aerodromul Tuzla în aeroport internațional cu tot ce presupune acest statut – punct de trecere a frontierei și birou vamal.

Aerodromul din Tuzla are doar 40 de hectare, transformarea lui într-un aeroport regional presupunând minimum 150 de hectare, ceea ce ar însemna exproprieri de teren într-o zonă turistică, deci și cu prețuri pe măsură.

Elicopterul prăbușit în Siutghiol a trecut pe la Ivașcu

Numele lui Dorin Ivașcu apare și în scandalul elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol, dosar în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare.

Conform rechizitoriului, în anul 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria).

”La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv”, au precizat procurorii DNA.

Ce nu se spune în documentele procurorilor este care era acea „societate comercială” căreia „inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel i-a atribuit (…) în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat, Servicii de transport ocazional şi Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini”.

Aceasta este Regional Air Services Tuzla, care deține un aerodrom la Tuzla și este deținută de omul de afaceri Dorin Ivașcu. Pentru Ivașcu, premierul Orban (dar și, înaintea sa, ministru de Interne Carmen Dan) era dispus să emită o Hotărâre de Guvern pentru înființarea unui punct de trecere a frontierei.

Politica

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu a făcut sondaje şi nici nu vrea să intre în vreun partid, pentru că are suficiente atribuţii în administraţie. Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să îl susţină pentru o nouă candidatură la alegerile locale din anul 2024, Nicuşor Dan a spus că, momentan, prioritatea sa este rezolvarea problemelor cu care ”bucureştenii se confruntă de foarte mult timp”.

”Am suficiente atribuţii administrative şi lucruri de făcut în zona administrativă, ca să nu intru în dispute politice”, a afirmat Nicuşor Dan duminică, la Prima Tv, potrivit news.ro.

El a explicat că, atunci când în PNL Bucureşti şi-a ales conducerea, s-a declarat susţinător al Violetei Alexandru pentru că a colaborat foarte bine cu aceasta, dar şi cu Ludovic Orban, care o susţinea pe Violeta Alexandru.

Întrebat dacă se aşteaptă ca PNL să îl susţină pentru o nouă candidatură la alegerile locale din anul 2024, Nicuşor Dan a răspuns: „Pe mine nu mă preocupă 2024 în momentul ăsta, pe mine mă preocupă să rezolvăm acele probleme cu care bucureştenii se confruntă de foarte mult timp”.

„Îmi doresc să mai am un mandat de primar, pentru că în administraţie lucrurile se petrec mai lent decât în viaţa reală. Dacă 2024 ar fi azi, pe configuraţia actuală, cred că am fi exact în aceeaşi situaţie în care am fost cu toţii în 2020, în situaţia în care a avea opţiunea ca PSD-ul să câştige, cu toate consecinţele pe care le-am văzut în 12 ani de administraţie PSD, şi atunci ar fi nevoie de un candidat unic pe partea dreaptă”, mai spune edilul.

Acesta afirmă că nu a făcut sondaje care să arate preferinţele bucureştenilor, dar se arată convins că a pierdut, după primul an de mandat de mandat, din intenţia de vot, pentru că „în administraţie se vede azi ce ai făcut acum doi ani”.

Nicuşor Dan mai spune că a rezolvat în primul an de mandat trei „probleme structurale ale oraşului”:

a pus Primăria „pe direcţia potrivită” din punct de vedere financiar
a început să lucreze la mari proiecte de infrastructură care să rezolve problemele de mobilitate şi trafic
a luat măsuri legate de urbanism.

În ceea ce priveşte relaţia pe care o are cu premierul interimar Florin Cîţu, primarul general susţine că aceasta este, din punctul său de vedere, „o relaţie corectă”.

”Am o relaţie corectă, dacă am nevoie de ceva, sun şi vorbim”, a detaliat Dan. El susţine că a avut „o colaborare bună” cu guvernul şi că a avut „uşa deschisă” acolo.

Nicuşor Dan susţine că Primăria Generală va depune proiecte care ţin mai ales de traficul rutier care să fie implementate prin programul naţional ”Anghel Saligny”. În ceea ce priveşte Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Primăria Capitalei a depus fişe de proiect în valoare de 7 miliarde de euro.

Citeste mai mult

Politica

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24. El a spus că șeful statului a reușit să ajungă în funcție și să câștige un nou mandat deși nu a reușit niciodată să demonstreze că e capabil să facă față unei lupte politice deschise.

Principalele afirmații ale lui Cristian Tudor Popescu, potrivit Digi24.ro:

Klaus Iohannis nu este atât de inteligent pe cât ar trebui să fie un „neamț”, conceptul de neamț cu care a fost votat domnul Iohannis. Și aici s-a produs o lungă impostură. Domnul Iohannis a fost ca cineva care a sărit din piatră în piatră peste un râu și fiecare piatră pe care a călcat s-a scufundat imediat după ce a călcat-o el.

Și a reușit să treacă. A realizat un parcurs cu un grad de probabilitate foarte mic, extraordinar, reușind să treacă râul, fără ca el să aibă vreo calitate în direcția asta.

Nici dvs și nici eu nu am uitat prestațiile catastrofale care ne îngălbeneau la față din 2014, din întâlnirile cu Ponta (fostul premier și președinte PSD Victor Ponta, n.r.). Și dvs și eu știam ce înseamnă să fie stăpânită România de Ponta, de Dragnea (fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, n.r.) și de Sebi Ghiță (omul de afaceri și fostul parlamentar PSD Sebastian Ghiță, care a fugit din țară în urma implicării sale în mai multe dosare penale, n.r) cu Ghiță la Interne sau la SRI, eventual, și cu președinte Ponta și prim-ministru Dragnea. Știam foarte bine ce înseamnă asta și atunci l-am votat pe Iohannis, dar eram năuciți de prestațiile acelea lamentabile ale domnului Iohannis în ambele întâlniri cu Ponta. Bafta lui că Ponta i-a pus o piatră sub picioare, călcând în picioare diaspora. Piatra aia pe care a călcat atunci l-a aruncat mai departe, ca o trambulină.

De atunci a ținut-o tot așa. Acel referendum pentru justiție este una dintre cele mai stupide formulări ale unui act pe care le-am văzut. Era inaplicabil, era o aiureală, nici nu s-a putut face ceva cu el, dar beneficiind de gradul de iritare pe care îl stârnea Dragnea prin simpla lui prezență și prin tot ceea ce făcea, încercând să scoată România din Europa, din nou, dl Iohannis a sărit și din piatra asta, după care a trecut mai departe.

După care a avut de înfruntat în alegeri pe doamna Dăncilă. Din nou, nici dvs, nici eu nu puteam să o votăm pe Dăncilă. Cum să faci așa ceva? Și atunci dl Iohannis nici măcar nu a avut o întâlnire cu Dăncilă, ar fi trebuit să aibă. Nu ne-a demonstrat niciodată că e capabil, în toată cariera lui politică, de 7, 8, 10 ani, să facă față unei bătălii politice deschise, de ring, cu cineva. Niciodată. Și e președinte de 7 ani.

Și acum dl Iohannis a început să dea cu piciorul la pietre, pentru că tot sărind așa, din piatră în piatră, pe apă, a început să se creadă Isus Hristos. Și Isus Hristos nu avea nevoie de pietre. Iohannis, de cinci luni încoace, crede că poate să meargă pe apă asemenea lui Isus Hristos. Din momentul în care i-a spus lui Cîțu: „dă-l afară pe ăla de la Justiție, pe Stelian Ion”, dl Iohannis merge pe apă. Dar nu e ceva nou, așa a fost dintotdeauna.

Domnului Iohannis, în mod evident, ca de altfel oricărui politician pe care îl vedeți pe ecranele patriei de 30 de ani încoace, i se fâlfâie de popor, puțin îi pasă că mor 500 de oameni pe zi acum. N-au treabă. I-ați auzit să zică ceva? Se discută de guvern minoritar, de miniștri. Care miniștri? Nu vă crapă dinții, capul, când vorbiți așa ceva, când se întâmplă ce se întâmplă în jur? Nu! Iohannis nu face excepție.

Citeste mai mult

Politica

Florin Citu: Analizam masurile din tarile UE cu impact pentru accelerarea vaccinarii si le vom aplica si in Romania

Guvernul va analiza care sunt măsurile din restul ţărilor UE ce au avut cel mai mare impact pentru accelerarea vaccinării şi le va aplica şi în România, a declarat luni prim-ministrul Florin Cîţu.

El a fost întrebat, în conferinţa de presă comună cu preşedintele CE, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Klaus Iohannis, cum poate Uniunea Europeană să ajute accelerarea campaniei de vaccinare şi dacă vaccinarea obligatorie a unor categorii de personal poate fi o soluţie în acest sens.

„La întrebarea cum ar putea să ajute Uniunea Europeană – a ajutat foarte mult prin faptul că am avut acces la vaccin în acelaşi moment în care au avut toate ţările din UE. Am avut şi astăzi o discuţie cu doamna preşedinte (al Comisiei Europene – n.r.) despre campania de vaccinare din România. Sunt mai multe variante în UE şi după cum ştiţi şi la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească, în această perioadă, numărul persoanelor care se vaccinează. Am spus de fiecare dată – singura soluţie pentru a depăşi pandemia o reprezintă vaccinarea. Orice altă măsură nu face decât să încetinească, dar nu elimină pandemia. Ne uităm să vedem în restul ţărilor din Uniunea Europeană care sunt măsurile care au avut cel mai mare impact şi le vom folosi şi aici”, a explicat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni, că săptămâna aceasta va avea o întâlnire cu premierul Florin Cîţu pentru reevaluarea campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Este nevoie de o foarte bună comunicare în campania de vaccinare, spune Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, întrebată cum mai poate ajuta Comisia Europeană România, în condițiile în care este destul de mult în urma mediei europene la vaccinare, potrivit Mediafax.

„Vaccinarea este foarte importantă. Eu îi rog toți să profite de ocazie să se vaccineze. Vaccinarea salvează vieți, te protejează pe tine, îi protejează pe cei dragi. Noi în Uniunea Europeană suntem foarte norocoși că am avut acces la vaccinuri și am avut un avantaj enorm pentru a preveni răspândirea bolii și a noilor tulpini, așa că îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru”, a spus Ursula von der Leyen.

Președinta Comisiei Europene crede că este de competența autorităților naționale felul în care îi convinge pe oameni să se vaccineze: „din experiența mea spun că este nevoie de o foarte bună comunicare. În Uniunea Europeană avem 73% dintre adulți vaccinați. Impactul virusului nu mai este atât de grav, de negativ, vaccinurile chiar salvează vieți”.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus că România a fost deja ajutată de Comisia Europeană prin faptul că am avut acces la vaccin.

„Sunt mai multe variante în Uniunea Europeană și la noi se iau în calcul aceste variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul persoanelor care se vaccinează”, a spus prim-ministrul.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro