Ramai alaturi de noi

Politica

Oreste Teodorescu, mesaj pentru liderii coalitiei de guvernare: „Au promis in campanie ca sunt capabil de Modernizarea României, așa ca dacă nu livrează substanțial și la timp, vor dispărea la următorul ciclu electoral”

Oreste Teodorescu publica pe pagina personala de Facebook analiză intitulată: „Misiunea Dreptei Românești: marile riscuri și provocări ale guvernării”.

„Au trecut peste trei decenii de când România a pășit timid pe calea democrației parlamentare și a economiei libere de piața! O statistica a INS ne arata progresul tranziției de la comunism la capitalism și aici concluziile sunt cu adevărat triste, chiar revoltătoare: din 1990 pana in 2000, am avut o creștere economică multianuală de sub un procent, un succes al privatizării sub 15 % și cu o medie de 3 milioane de romani plecați in străinătate in căutarea unei vieți mai bune! Următorii 10 ani au adus o extrem de mică îmbunătățire: 1.25% creștere economică, 20 % succes in privatizare si încă 1,5 milioane de romani care prefera diaspora! Concluzia după 3 decenii nu este deloc încurajatoare, societatea românească stagnează, cu tendințe de compromitere quasi totala a sistemelor de educație, sănătate, investiții majore și mai ales fără un model civilizațional al capitalismului românesc. Ne lipsește cu desăvârșire un proiect national menit sa clarifice raportul onest dintre stat și cetățean! Cu alte cuvinte, resimtim din plin lipsa unui contract social între politic și națiune.

Cetățeanului roman ii lipsește astăzi minimul sentiment de siguranța și apartenta la un sistem social sustenabil, iar misiunea închiderii tranziției și definirii noii paradigme Economico-politice le revine partidelor din actul guvernantal, însă persista întrebarea, dacă liderii Pnl, Usr Plus și UDMR înțeleg exact ce au de făcut, sau mai bine spus dacă au cu adevărat voința unui amplu program de reforma, chiar resetare a instituțiilor statului și mai ales transparentizarii cheltuielilor publice!

In principiu sunt un mare optimist și un idealist incurabil, însă o ceva mai atenta analiza a orientărilor doctrinare și geopolitice ale celor trei partide, ma face sa gândesc mult mai precaut și chiar neîncrezător!

Profesorul universitar Adrian Ciocănea, care a participat activ la coordonarea programelor de guvernare ale PNL in ultimii 20 de ani are o anamneza perfecta: “ În ultimii zece ani s-a accentuat un proces puțin observat: intelectualii angajați au părăsit, sau au fost înlăturați din pozițiile de decizie ale partidelor de centru-dreapta. Inițiatorii și beneficiarii acestui proces au fost activiștii politici, așezați între birocrația de stat și societatea civilă. Acesta este un motiv important pentru care, de la aderarea României la UE, partidele – și mai ales cele de centru-dreapta – nu au mai putut propune societății nici un proiect național, lipsindu-le tocmai componenta creativă, sau mai precis, viziunea. La adăpostul democrației reprezentative, partidele politice mainstream au considerat că activismul ține loc de proiect politic epuizându-și capitalul de încredere în societate. “ (A doua tranziție în România. Riscurile Partidului Național Liberal/ contributors.ro)

Dreapta românească renăscuta după 50 de ani de dictatura comunista, la fel ca in toate țările membre ale Pactului de la Varșovia, a fost compusă din activiștii și tehnocrații fostului regim. Consecință a fost ca in piramida funcționabilitatii noului sistem de după 1989 singurii beneficiari au fost tovarășii transformați doar in forma in domni. Unii lideri, chiar au încercat sa retrezeasca principiile liberalismului și conservatorismului istoric, construind o doctrina neo liberală, dar au fost repede excluși de corifeii noii Puteri. Si socialiștii, născuți din trunchiul FSN, urmașul PCR au construit teoretic doctrina modernă de Stânga europeană, dar au avut lideri și decizii oligarhice, care au instaurat capitalismul de cumetrie și au întărit statul mafiot! Citez din nou din profesorul Ciocănea: “De altfel, conceptul de etică a economiei de piață nu există nici acum în retorica politică autohtonă. Astăzi, PNL poate continua proiectul capitalist având ca partener USR-Plus. Colaborarea cu aceste partide, însă, este condiționată de capacitatea de a furniza un proiect comun, nu doar un program de guvernare. Este puțin probabil ca USR-Plus să își inhibe pornirea de a prelua rolul PNL, ca partid de centru-dreapta. În acest context, PNL va trebui să depășească starea de partid țintă și să revină în poziția de partid care furnizează permanent soluții pentru dezvoltarea sistemului socio-economic. “

Revenind la misiunea Dreptei in acest ciclu electoral de 4 ani și anume Redresarea și Reziliență economică a României, este mai mult decât necesară o cristalizare a principalelor predicate de guvernanta, in lipsa cărora putem afirma ca ne vom afla in cronica unui eșec anunțat! Primul ar fi redefinirea adiminstrativ teriotariala a țării, reforma și modernizarea instituțiilor, descentralizare și investiții in infrastructura. A doua linie directoare pe care guvernul e obligat sa o urmeze ar fi elaborarea unei noi filosofii economice bazate pe pilonii agreați de Comisia Europeană: inteligenta artificiala, energie verde, agricultura și mediu ecologice, planificare și prioritizare a marilor investiții.

Dacă nu vor dori sa ia calea PNT-CD- ului și cada in irelevanta, partidele axei guvernamentale, Pnl, Usr Plus și Udmr trebuie sa livreze in următorii patru ani:

 1. Reprofesionalizarea sistemului bugetar
 2. Eficientizarea economiei prin eliminarea corupției și o fiscalizare supla
 3. Transparentizare și dialog permanent cu societatea civilă.
 4. Cristalizarea doctrinara între conservatorism și progresism.

Vreau sa le atrag atenția liderilor partidelor guvernamentale ca Timpul nu este deloc aliatul lor. Așteptăm de prea multa vreme renașterea socio-economică, ei au promis in campanie ca sunt capabil de Modernizarea României, așa ca dacă nu livrează substanțial și la timp, vor dispărea la următorul ciclu electoral”.

Politica

Cristian Diaconescu: PMP este un partid adanc infipt in realitatile romanesti si vine cu o mare experienta politica

PMP a decretat mobilizare totala in partid si se pregateste intens pentru noile provocari politice. Odata cu alegerea noii conduceri, toate structurile formatiunii s-au pus in miscare si functioneaza la capacitate maxima. PMP s-a declarat in opozitie totala fata de actuala putere, dar si fata de fortele de stânga sau extremiste din Parlament.

”Partidul Miscarea Populara este o formatiune nationala, de dreapta, care militeaza pentru promovarea valorilor românesti, intr-o societate democratica, membra a UE si integrata in structurile euro-atlantice”, sustine domnul Diaconescu.

In acelasi timp, domnul Cristian Diaconescu a declarat ca ”partidul nostru este deschis la un dialog sincer cu toate formatiunile politice pentru gestionarea treburilor tarii in aceste vremuri complicate. Specialistii PMP lucreaza la foc continuu cu autoritatile locale si centrale pentru combaterea pandemiei si vin cu solutii concrete pentru depasirea crizei economice. in acelasi timp, primarii, consilierii judeteni si locali ai PMP din toata tara sunt conectati continuu la problemele tarii si contribuie activ la imbunatatirea vietii de zi cu zi, a românilor”

”PMP este un partid adânc infipt in realitatile românesti si vine cu o mare experienta politica si cu numeroase raspunsuri, de-a lungul anilor, la nevoile societatii românesti. Partidul nostru este parte din solutiile la permanentele transformari din zilele noastre. De aceea suntem cu arma la picior pentru fiecare provocare”, a mai spus presedintele PMP.

Citeste mai mult

Politica

Ministrul Drula a schimbat ilegal patru membri din conducerea Portului Constanta. Miza o reprezinta privatizarea Portului

Ministrul Transporturilor, Catalin Drula, a schimbat ilegal administratorii Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime. Halucinant, Fondul Proprietatea, in calitate de actionar minoritar, a votat cu o zi inainte de convocarea Adunarii Generale a Actionarilor, informeaza Newsweek.

Miza acestor demersuri pe repede inainte o reprezinta privatizarea Portului Constanta, la fel cum s-a intâmplat in cazul marilor privatizari in defavoarea statului român de la mijlocul anilor ’90.

Ministerul Transporturilor, sub semnatura ministrului Catalin Drula, a convocat ilegal Adunarea Generala a Actionarilor a Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime pentru a-i revoca din functie pe administratorii inainte de expirarea contractelor de mandat valabile pâna in aprilie 2022.

De ce este ilegal? Ministrul nu are atributii in Guvernanta Corporativa, care reglementeaza activitatea Portului Constanta.

Mai mult, daca ministrul Catalin Drula daca voia sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor, trebuia sa solicite acest lucru Consiliului de Administratie care, la rândul lui, sa convoace Adunarea Generala a Actionarilor și sa-i transmita subiectele incluse pe ordinea de zi.

„Ministrul nu are nici un fel de prerogativa pe Ordonanta 109, care se aplica cu celeritate. E un abuz tot ceea ce a facut el”, spun specialiștii in administrarea companiilor de stat.

Culmea, la ședinta nu a fost convocat președintele Consiliului de Administratie și nici un alt membru cu mandat.

Newsweek România a intrat in posesia mai multor documente care arata abuzul facut de ministrul Catalin Drula.

Pe 15 aprilie 2021, la ora 09.29, a fost trimis convocatorul de la ministrul Drula, care la rândul lui i-a cerut Gabrielei Murgeanu sa participe la ședinta, dar aceasta nu avea un mandat in acest sens de la Elena Petrașcu, președintele AGA.

Culmea, pentru ședinta convocata pe 15 aprilie 2021, Fondul Proprietatea a votat prin corespondenta pe 14 aprilie, la ora 15.56.

Conform acestui document, Fondul Proprietatea s-a abtinut la primele cinci puncte din convocator. Adica s-a abtinut de la revocarea administratorilor, la numirea unor noi membri provizorii in CA, stabilirea indemnizatiei fixe, aprobarea formei și continutul contractului de mandat și la mandatarea reprezentantilor actionarului majoritar sa semneze contractul de mandat cu membrii provizorii.

in schimb, a votat „pentru” imputernicirea Directorului General sa inregistreze hotarârea AGA.

„Procedura nu a fost respectata absolut deloc. Actionarul minoritar a votat un convocator despre care președintele Consiliului de Administratie a fost informat a doua zi. Este halucinant ce se intâmpla”, a spus o sursa din cadrul companiei.

in urma deciziei ministrului Catalin Drula au fost schimbati administratorii Ghiorghe Batrinca, Mircea Burlacu, Elena Petrașcu și Daniela Șerban.

Ce li s-a reproșat acestora? Doua rapoarte de ale Corpului de Control al Ministrului Transporturilor din 2019 și 2020. Actiunile de control din 2019 au fost facute in urma unei sesizari facute de asociatia Port Business Community, care a contestat in instanta o Hotarâre AGA și a carei actiune a fost declarata inadmisibila de instanta.

Mai mult, rezultatele controlului din 2019 nu au fost depuse și inregistrate și la Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime.

Pentru ca tabloul sa fie complet, sustin surse din cadrul companiei, controlul din anul 2020 nu a fost efectuat. „Nimeni nu știe de acest control, cum s-a efectuat și cine. Documentul nu apare in registrul companiei de stat”, spun sursele.

„Invocarea neindeplinirii indicatorilor de performanta nu poate fi aplicata doar impotriva unor membri ai CA, ea trebuia aplicata tuturor membrilor inclusiv reprezentantului Fondului Proprietatea. Cu toate acestea, au fost schimbati doar patru din cei șapte membri”, sustin sursele Newsweek România.

Citeste mai mult

Politica

Ludovic Orban a anuntat ca premierul Citu are sustinerea PNL

Ludovic Orban si Florin Citu au sustinut declaratii de presa luni, 19 aprilie, in urma sedintei PNL. Ludovic Orban a declarat ca premierul are sustinerea PNL si ca partidul „Nu se joaca cu Romania”. Referitor la atacul ministrului Drula la adresa lui Florin Citu, acesta a declarat ca isi va evalua ministrii pe baza faptelor, nu a declaratiilor.

Principalele declaratii ale lui Ludovic Orban:

 • PNL actioneaza pentru o buna guvernare si urmareste sa creasca calitatea vietii in Romania cu o politica orientate spre cetatean. Evident, premierul beneficiaza de sustinere totala. Noi nu ne jucam cu Romania, cand am hotarat ca premierul este Florin Citu suntem seriosi, consecventi. Sa lasam de-o parte ceea ce ne separa si sa asiguram o buna guvernare Romaniei.
 • Nu exista ministru care sa atace premierul. Cand un ministru isi ataca un coleg de Guvern inseamna ca nu mai vrea sa faca parte din Guvernul respectiv. Este daunator sa dea declaratii impotriva premierului, chiar si atunci cand au motive. Nu pot sa dea declaratii cei care fac parte din coalitia de Guvernare. Cum sa colaboreze un ministru cu premierul atunci cand el isi permite sa atace public. Cand un ministru ataca un premier el trebuie sa plece acasa, exact cum s-a actionat in cazul ministrului care a fost revocat.
 • Criza in coalitie este prea mult spus. Este o reactie emotionala care a tinut mai mult de lipsa de experienta. Premierul a luat decizia sa imbunatateasca activitatea intr-un domeniu fundamental cum este cel al Sanatatii. Convingerea mea este ca acest moment o sa fie depasit.

Principalele declaratii ale lui Florin Citu:

 • Astazi in sedinta biroului executiv am prezentat stadiul campaniei de vaccinare si ce masuri vom lua pentru perioada urmatoare: crestem numarul de centre de vaccinare, fluxul, dar implementam si centre drive.
 • Deja avem doua sau trei documente date in afara legislatiei, altele au fost publicate in Monitorul Oficial cu numere de telefon, ceea ce este o nebunie. In acest moment modul cel mai responsabil de a rezolva aceasta criza este de a primi o nominalizare si este nevoie de un ministru care sa se aplece asupra acestor probleme.
 • Ii asigur pe toti membrii cabinetului ca evaluarea se va face pe baza performantei si nu pe ceea ce spun.
 • Daca va imaginati ca premierul Romaniei semneaza o foaie pe care scrie primit…”, transmite Ziare.com.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

International3 luni inainte

Cercetatorii israelieni anunta ca au realizat tratamentul care invinge COVID in doar 5 zile

Doua echipe de medici si cercetatori din Israel au anuntat ca au creat medicamentele care inving boala provocata de coronavirus...

International3 luni inainte

Primele concluzii ale vaccinarii record din Israel: Mai putin de 0,1% dintre varstnicii imunizati au contractat coronavirusul

Ministerul Sanatatii din Israel a transmis un comunicat privitor la cetatenii cu varste de peste 60 de ani. Potrivit datelor...

Stirile Zilei3 luni inainte

Alexandru A., despre „vedetele” care contesta vaccinurile: „Ati avut vreo revelatie, ma oameni buni??? Ca fix asa pareti. Niste habarnisti care brusc se cred filozofi. Brusc, stiti si genetica, si virusologie”

Doamne, cat adevar! Acum ceva timp, vine la mine o cunostinta. Cum intra pe usa, imi lasa impresia ca a...

Actualitate4 luni inainte

Bucurestiul, sub cod galben de ninsori

Meteorologii au emis un cod galben de ninsori valabil in partea de sud-est a tarii, din seara zilei de 26...

Stirile Zilei4 luni inainte

O femeie de 73 de ani din Bacau a murit ziua in care a primit prima doza a vaccinului anti-COVID

Oficialitatile implicate in campania de vaccinare au anuntat in seara zilei de vineri, 22 ianuarie, decesul unei femei de 73...

Stirile Zilei4 luni inainte

Alexandru Rafila: Circa 20% dintre romani au trecut deja prin infectie

Reprezentantul Romaniei la OMS, deputatul Alexandru Rafila (PSD), a declarat vineri la Antena 3 ca in opinia sa aproximativ 20%...

Stirile Zilei4 luni inainte

Pfizer incepe un studiu clinic privind utilizarea vaccinului anti-COVID la copii

Pfizer cauta sa extinda utilizarea vaccinului anti-COVID si la copii. Compania farmaceutica americana a anuntat vineri ca a incheiat inscrierea...

Stirile Zilei4 luni inainte

HS Timber Productions, despre ancheta Consiliului Concurentei: „Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat”

În legătură cu rezultatele investigației publicate de Consiliul Concurenței privind piața de achiziții de material lemnos din perioada 2011-2016, compania...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro