Stirile Zilei
Presedintele CCIR il pune la punct pe Dan Barna in cazul terenului Romexpo. Mihai Daraban: „Terenul a fost al CCIR din 1961 si il mai are inca 33 de ani de acum incolo”

Dan Barna, copresedintele USR Plus, vrea ca terenul Romexpo sa fie luat din proprietatea Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, motivand ca cedarea acestei suprafete cu titlu gratuit catre CCIR ar transforma statul roman intr-un „Mos Craciun imobiliar”, care ar face „un cadou” de 400 milioane euro Camerei de Comert. Basca, Dan Barna sustine ca „dezvoltarea nu se poate realiza prin devalizarea statului”, motiv pentru care statul trebuie sa obtina bani din valorificarea terenului Romexpo, noteaza Lumea Justitiei.
Numai ca lucrurile nu stau deloc asa, iar clarificarile vin din partea presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban (foto stanga), cel care cunoaste cel mai bine situatia terenului Romexpo si care, credem noi, nu are timp de declaratii politicianiste, ci doar de lamuriri esentiale.
Astfel, intr-o declaratie acordata in exclusivitate pentru Lumea Justitiei, presedintele CCIR Mihai Daraban a punctat faptul ca terenul Romexpo nu este liber de sarcini asa cum se acrediteaza, acesta se afla in continuare in folosinta Camerei de Comert pentru urmatorii 33 de ani, iar o schimbare a acestei situatii de fapt ar costa Statul roman nu mai putin de 200 milioane euro, cu titlu de despagubiri:
„Nu este niciun cadou. Eu nu vad unde este cadoul. Terenul daca vreodata ar putea fi vandut, Camera de Comert trebuie despagubita la justa valoare, asa cum prevede legea. Pe de o parte, activele existente, pe de alta parte loss of profit la Romexpo pe o perioda de 33 de ani de acum incolo. Aceste despagubiri s-ar ridica undeva la 200 de milioane de euro ca sa aduci terenul la situatia de liber de sarcini. Abia apoi poti spune ca il poti vinde. Statul nu are cum sa despagubeasca CCIR ca sa faca terenul liber de sarcini si sa il vanda cui vrea el. Sau cui vrea USR”.
De altfel, Mihai Daraban puncteaza inclusiv faptul ca vanzarea terenului este anormala in aceste situatii, daca tinem cont de declaratiile liderilor USR Plus care au gasit instrainarea terenului Romexpo solutia pentru acoperirea unor datorii sau cheltuieli ale statului: „Domnul Barna pe de o parte spune ca ar trebui vandut terenul si acesta sa se duca la fondul de pensii, domnul Nasui spune ca trebuie vandut terenul ca sa se despagubeasca Horeca. Mai ramane sa il vindem pentru ajutor de inmormantari, ca in rest le-am vazut pe toate”.
Pentru a clarifica definitiv situatia terenului Romexpo, presedintele CCIR Mihai Daraban a explicat pentru Lumea Justitiei care este situatia exact a acestuia, dar si de ce nu poate Statul roman sa intre in posesia terenului, astfel cum doreste vicepremierul Barna:
„In primul rand, cu rea intentie se pleaca pe o pista falsa, aceea ca este vorba despre un teren viran pe care nu exista nimic si pe care subit il solicita Camera de Comert, iar decidentii politici au hotarat sa il dea Camerei de Comert.
Nu se tine deloc cont de faptul ca pe acest teren exista cladiri, suprafete betonate, care sunt proprietate privata. Nu am auzit ca vreo entitate administrativa sa poata vinde cuiva fortat terenul de sub casa. Deocamdata tot ce este deasupra este proprietate privata si asta tin foarte mult sa se lamureasca. Vorbim despre aproape 60.000 metri patrati de cladiri, care sunt proprietate privata, sunt in activele societatii Romexpo. Asta este un lucru foarte clar.
Pe de alta parte, terenul a fost al Camerei de Comert din 1961 prin decretul Consiliului de ministri de la vremea respectiva, semnat de Chivu Stoica.
In al treilea rand, acest teren are o sarcina pe el. CCIR il mai are inca 33 de ani de acum incolo. Terenul nu este liber de sarcini. Daca era liber de sarcini, probabil ca nu mai exista de mult. Nu cred ca trebuie sa asteptam 2021 ca sa vedem ce se intampla cu acest teren.
A incercat Guvernul din 2010 sa dea o Hotararea de Guvern impotriva folosintei data in 2004 si s-a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie definitiv si irevocabil. Deci, in continuare folosinta ramane inca 33 de ani la Camera de Comert. Nu inteleg de ce de aceste lucruri nu se tine cont. Sunt niste chestii elementare de catre trebuie sa se tina cont.
Pe de alta parte, revenind la legea despre care vorbim (Legea nr. 335/2007 modificata si completata) este o lege votata de 178 de deputati contra 42 care au votat impotriva, este o lege care a trecut de examenul constitutionalitatii (click aici pentru a citi), iar presedintele Romaniei a cerut reexaminarea unui singur articol, care face ca la ora actuala in Parlament sa nu se discute decat despre garantiile suplimentare cerut de presedinte prin care CCIR in acest interval de 49 de ani Curtea sa nu aiba voie sa vanda si sa ipotecheze terenul, astfel incat terenul sa fie pierdut laa masa verde. Exista posibilitatea care inteleg ca a fost rectificata de Comisia Juridica, nu am vazut inca forma finala, prin care poti introduce acest teren capital social la o societate nou infiintata si sa poti pierde terenul odata cu acea societate, pierzandu-l la o banca, de exemplu. De aceea a cerut presedintele reexaminarea strict pe acest subiect”.
Redam in continuare declaratia facuta de vicepremierul Dan Barna luni 14 iunie 2021:
”Dezvoltarea Romaniei nu se poate face prin devalizarea statului. Trebuie sa incetam cu acest mecanism de a oferi cadouri, nu putem oferi 400 de milioane de euro, cel putin, cadou unei institutii private pentru perspectiva unui proiect de dezvoltare, probabil necesar si util, fara indoiala, pentru Romania, dar trebuie sa existe o valorificare, un beneficiu si pentru statul roman. Este de neacceptat ca statul roman sa nu primeasca niciun ban si sa ofere, din proprietatea proprie, un cadou de 400 de milioane, cel putin, in Bucuresti, si alte imobile care nu sunt nici macar inventariate in momentul de fata prin efectul acestei legi, practic urmand ca toate imobilele aflate in folosinta Camerei de Comert, in intreaga tara, sa devina proprietatea acestor Camere de Comert. Deci, practic, este o generozitate, un Mos Craciun imobiliar in care statul se transforma referitor la aceste imobile, un lucru pe care USR PLUS nu are cum sa il accepte”.
Sigur iti va placea si asta
Stirile Zilei
Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.
Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.
Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.
Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.
Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.
Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.
În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.
Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.
Stirile Zilei
Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.
Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.
În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.
Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.
Stirile Zilei
Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro
Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.
„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.
„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.
Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.
Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.
„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.
Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.
El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.
Ultimele stiri
- Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
- Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
- Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
- Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
- Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
- Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
- Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
- Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
- Serviciile secrete americane, despre COVID: Nu a fost creata ca arma biologica, dar originea e posibil sa nu poata fi identificata vreodata
- Cum sa slabesti fara sa tii o cura de slabire. Regulile de aur ale nutritionistei Mihaela Bilic
Recomandari


Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%
Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...


Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...


Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...


Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius
Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...


Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese
În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...


Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani
Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...


Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....


Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”
România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...