Ramai alaturi de noi

Economie

HS Timber Group a alocat pentru proiecte sociale peste 3,9 milioane de Euro

HS Timber Group, companie prezentă în România cu cinci fabrici de prelucrare a lemnului, a sprijinit financiar în anul 2020 proiecte sociale în valoare de peste 3,9 milioane de Euro.

„Responsabilitatea pentru regiunile în care activăm este parte din misiunea și viziunea noastră. Anul 2020 a fost unul imprevizibil și comunitățile locale au fost confruntate cu situații delicate, ceea ce ne-a determinat să sprijinim, pe lângă proiectele tradiționale, și inițiative care să răspundă nevoilor imediate cauzate de pandemie,” a spus Dan Bănacu, director general al HS Timber Productions România. „Suntem conștienți de realitățile sociale și economice din comunitățile unde se află fabricile noastre și am urmărit și anul trecut să îmbunătățim accesul membrilor comunităților la servicii sociale, educaționale și de sănătate adecvate.”

La Rădăuți, Grupul susține activitățile de prevenire a abandonului școlar și familial desfășurate la Centrul Social Maria Ward cu peste 50 de copii din municipiu și din localitățile limitrofe. Sprijinul constă în sponsorizarea centrului pentru achiziționarea de echipamente IT, mobilier, cărți și dicționare, precum și alte facilități importante: o combină frigorifică, mașini de spălat și uscătoare. Sponsorizarea acoperă și lucrările de întreținere a clădirii și a terenului de sport.

În Siret, HS Timber Group, împreună cu Direcția de Asistență Socială, derulează proiectul de asigurare a serviciilor de îngrijire la domiciliu (inclusiv aprovizionarea cu alimente) pentru persoanele în vârstă și cele cu dizabilități, fără aparținători. Persoanele înscrise în proiect primesc o masă caldă și beneficiază de consult și evaluare din partea asistenților medicali, sociali și a infirmierilor. În cadrul aceluiași proiect, Grupul a sponsorizat achiziția un autovehicul ce va deservi activitățile echipei mobile.

La Comănești, compania a sprijinit activitățile de terapie și recuperare derulate de Asociația Robert Cole, de care beneficiază peste 80 de copii cu dizabilități din Valea Trotușului. Aici, echipa centrului, formată din logopezi, kinetoterapeuți și psihopedagogi, lucrează cu copiii nu doar pe perioada anului școlar, ci și în vacanțe.

Fabrica din Reci a sprijinit numeroase proiecte în localitate, precum finanțarea activităților de la after-school, dotarea cabinetului medical, realizarea unui studiu de impact pentru proiectul de reabilitare a biodiversității în unele locații din rezervația naturală Mestecănișul Reci – sit Natura 2000, și dotarea Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Reci.

Compania a furnizat produse din lemn comunităților locale: peleți pentru încălzirea Spitalului din Siret și a Centrul Social Sf. Ștefan din Saniob, panel și produse din lemn masiv pentru mobilierul școlilor, dar și lucrări de renovare, întreținere sau crearea de facilități noi precum spațiul de citit din cadrul căminului pentru persoane vârstnice din Sebeș.

Sub deviza «Împreună!», compania s-a alăturat în 2020 autorităților locale pentru a sprijini toate eforturile în lupta pentru ținerea sub control a COVID-19. Grupul a donat două laboratoare de biologie moleculară la Comănești și Sfântul Gheorghe, echipamente medicale și materiale sanitare pentru spitalele din cele cinci localități în care compania deține unități de prelucrare a lemnului, respectiv Sebeș, Rădăuți, Siret, Comănești și Reci.

András-Nagy Róbert, managerul Spitalului Județean De Urgență Dr. Fogolyán Kristóf din Sfântu Gheorghe, explică: „Laboratorul de biologie moleculară ajută la diagnosticarea rapidă a COVID-19, iar prin instalarea acestei linii am adus testările mai aproape de Sfântu Gheorghe. Dacă inițial după recoltarea probelor trebuia să așteptăm rezultatul testului până la câteva zile, cu ajutorul acestui aparat rezultatul vine în două – maxim patru ore, cu o probabilitate de 100%.” Managerul a adăugat că echipamentul poate fi folosit și la diagnosticarea altor afecțiuni medicale, nu doar în cazul COVID-19 și că, odată cu ieșirea din criza actuală, va fi de folos mai multor specializări medicale din spital.

Peste 1.000 de tablete cu abonament la Internet pentru un an au fost donate către 32 de școli din 13 județe. Copii din medii defavorizate au primit tabletele pentru a putea participa în condiții optime la școala online.

Pe lângă proiecte sociale, de educație și sănătate, HS Timber Group sprijină și inițiative de mediu, precum cele derulate de Fundația Pădurea de Mâine. În 2020, Fundația a continuat Programul de Reîmpădurire a suprafețelor de fond forestier cu dificultăți de regenerare, Programul de Dezvoltare Comunitară și Programul de Silvicultură Responsabilă.

„Angajamentul nostru în comunitate este unul pe termen lung, iar pentru că HS Timber Group se consideră a fi un angajator responsabil și un pol economic – în special în zonele dezavantajate din punct de vedere economic – sprijinul nostru în comunitățile locale va continua,” a încheiat Dan Bănacu.
În perioada 2010-2020, sponsorizările HS Timber Group în România s-au ridicat la aproximativ 10,8 milioane de Euro.

Despre HS Timber Group
HS Timber Group este o companie de prelucrare a lemnului de origine austriacă, cu rădăcini foarte puternice în Europa Centrală și de Est, în special în România. Compania deține trei fabrici de cherestea și două unități de producție a panourilor de lemn în România, precum și o fabrică de cherestea în Germania. Cu aproximativ 4.000 de angajați, HS Timber Group este una dintre companiile lider de prelucrare a lemnului din Europa. Produsele Grupului sunt vândute în aproximativ 70 de țări din întreaga lume. Transparența și un comportament etic corect sunt pietrele de temelie ale arhitecturii de securitate a companiei. HS Timber Group GmbH este o companie a Evergreen Private Foundation.

Economie

Timflow, sistemul de monitorizare a trasabilității lemnului dezvoltat de HS Timber Group, împlinește patru ani de funcționare

Timflow, sistemul de monitorizare a trasabilității lemnului dezvoltat de HS Timber Group, împlinește patru ani de funcționare. Sistemul este folosit de toți transportatorii care livrează materie lemnoasă la fabricile companiei și de angajații care verifică aceste transporturi înainte de a trece poarta fabricilor, dar poate fi accesat și de către oricine dorește să afle proveniența lemnului transportat, folosind portalul www.timflow.com.

Ce este Timflow și cum funcționează?

Timflow este un sistem de monitorizare prin GPS a trasabilității lemnului.

Cu ajutorul acestuia, toate fabricile HS Timber Productions din România se asigură că fiecare transport de la noi din țară care ajunge la porțile lor este monitorizat – de la locul de încărcare și până la poarta fabricii. Fiecare camion este dotat cu un dispozitiv GPS care înregistrează cu precizie rutele camioanelor care transportă buștean.

Toți transportatorii dețin un terminal mobil cu ajutorul căruia introduc în sistem date despre transport, cum ar fi avizul de însoțire a mărfii, codul SUMAL, date de identificare ale mijlocului de transport și fotografii ale încărcăturii la momentul încărcării. La poarta fabricii se verifică dacă toate aceste informații corespund cu datele inițiale.

Accesul la Timflow nu este limitat exclusiv la nivelul echipei de certificare și control. În linie cu politica de transparență și deschidere a HS Timber Group, Timflow poate fi accesat online sau de pe mobil de către orice persoană, în mod gratuit. Pentru a avea acces la datele furnizate de Timflow, utilizatorii trebuie să își configureze un cont pe www.timflow.com. Transporturile pot fi verificate selectând o dată calendaristică și un punct de descărcare.

„După patru ani și peste 123.000 de transporturi înregistrate în Timflow, am sporit semnificativ securitatea lanțului de aprovizionare al companiei și am contribuit la lupta împotriva tăierilor ilegale din Romania,” a declarat Adrian Lucan, managerul Departamentului de Control și Certificare a Lanțului de Aprovizionare din cadrul HS Timber Productions.

Ce pot verifica utilizatorii cu ajutorul Timflow:

  • toate transporturile de la noi din țară din ultimele 12 luni care au ajuns la porțile fabricilor HS Timber Productions;
  • informații despre documentele de transport;
  • fotografii ale încărcăturii;
  • rutele camioanelor;
  • pot solicita copii ale documentelor de transport.

În plus, cu ajutorul Timflow, compania se asigură că toate transporturile sunt legale, îndeplinesc cerințele sistemului Due Diligence și că lemnul nu provine din parcurile naționale.

Timflow este o parte importantă a sistemului Due Diligence al HS Timber Group și susține eforturile grupului de reducere a riscului de apariție a lemnului neconform în lanțul de aprovizionare.

Cifre cheie:

Total camioane echipate cu GPS: 1.207

Total transporturi înregistrate (aprilie 2017 – aprilie 2021): 123.987

Total transporturi înregistrate (ianuarie 2021 – aprilie 2021): 11.613

Număr utilizatori: 422

Citeste mai mult

Economie

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn, scrisoare deschisa pentru ministrul Mediului: „Trebuie clarificat o dată pentru totdeauna discuțiile privind starea pădurilor și amploarea tăierilor ilegale”

Asociația Industriei Lemnului – Prolemn invită Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor să declanșeze o dezbatere științifică privind starea pădurilor și amploarea fenomenului tăierilor ilegale în România.

În scrisoarea deschisă adresată dlui Ministru Tánczos Barna de la începutul lunii aprilie, urmată săptămâna trecută de o scrisoare deschisă către Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Asociația a reiterat necesitatea și chiar urgența unei dezbateri care să clarifice o dată pentru totdeauna discuțiile privind starea pădurilor și amploarea tăierilor ilegale.

Motivul este înfiriparea în conștiința publică și, mai nou, preluarea în documente oficiale ale Guvernului României și ale Comisiei Europene a unui volum al tăierilor ilegale estimat la cca 20 de milioane de m3 anual, cu efect în declanșarea în 2020 a unei proceduri de infringement fals motivate la adresa României, un nou val de suprareglementare în 2020-2021 care conduc la o nouă criză artificială de resursă și creșteri artificiale ale prețurilor materialelor lemnoase.

Așa cum Asociația a arătat în scrisoarea deschisă menționată, cifra de 20 milioane mc tăieri ilegale este bazată pe confuzia dintre volumul de lemn extras din păduri, estimat de Inventarul Forestier Național la aprox. 38 de milioane de m3 anual, și volumul comercial exploatat, măsurat de Institutul Național de Statistică, de circa 18 milioane de m3 anual.

Gradul de incertitudine privind evaluarea fenomenului tăierilor ilegale este maxim

Astfel, în anul 2015, dna Ministru Grațiela Gavrilescu a prezentat o evaluare a volumului tăierilor ilegale la 8,8 milioane m3 ca rezultat parțial al Inventarului Forestier Ciclul II. Cifra a fost prezentată în CSAT și a stat la baza modificării legii contravențiilor silvice și a deciziei de a dezvolta sistemul SUMAL 2.0 în anii 2016-2017.

Concomitent, în rapoartele anuale privind starea pădurilor, care se regăsesc pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, volumele tăierilor ilegale constatate la nivelul întregului fond forestier național, prin controale de fond desfășurate de către administrațiile silvice, se situează anual în jurul valorii de 150.000 m3.

O altă cifră certă este dată de volumul confiscărilor de materiale în urma controalelor derulate de toate instituțiile cu atribuții de control: Poliție, Jandarmerie, Gardă Forestieră, personal silvic. Toate aceste instituții constată anual tăieri, transporturi sau comercializare ilegală de materiale lemnoase sub 200.000 m3 anual. O altă cale de evaluare este dată de verificarea transporturilor ilegale de către cetățeni prin aplicația cu acces public Inspectorul Pădurii. Conform declarațiilor oficialilor Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, peste 82% din transporturile de lemn efectuate în România în 2020 au fost verificate de

cetățeni cu ajutorul aplicației Inspectorul Pădurii, mai puțin de un transport din 1.000 fiind confirmat ca având vicii de legalitate privind proveniența lemnului!

Cu toate aceste incertitudini, dl. Costel Alexe, Ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, a aruncat în spațiul public, fără nici o fundamentare, cifra de 20 de milioane de m3 anual „tăieri neautorizate” într-o conferință de presă cu caracter politic, în contextul finalului campaniei electorale din 2019. Evaluăm că acele declarații ar trebui privite mai mult ca declarații politice.

Forurile științifice resping estimarea de 20 de milioane m3 tăieri ilegale

Încă de la apariția rezultatelor IFN Ciclul II, forurile științifice au arătat că datele IFN nu pot fi folosite pentru a evalua amploarea fenomenului tăierilor ilegale.

Datele IFN arată pe ansamblu o evoluție temporală pozitivă a suprafeței pădurilor, o creștere a stocului de masă lemnoasă pe picior, un raport sustenabil de recoltă de maxim 65% între creșterea pădurii și volumul de masă lemnoasă recoltată.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” a comunicat în permanență observații privind erorile de eșantionare și viciile metodologice de evaluare a “volumului dispărut” din păduri și a respins asimilarea acestui volum tăierilor ilegale. Concluziile INCDS se regăsesc pe pagina www.icas.ro (argumentul pe larg este disponibil aici) și au fost reiterate într-un comunicat de presă recent (anexat): „rețeaua actuală de Inventar Forestier Național nu poate oferi valori reprezentative care să reflecte realitatea privind indicatorul volumului de lemn recoltat anual la nivel național sau regional.”

Academia de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” a publicat tot în decembrie 2019 un punct de vedere similar, în care se menționa că „valoarea estimată a volumului de lemn recoltat […] este departe de a fi stabilită pe informații și proceduri corecte, astfel că ea nu poate fi luată în considerare la formularea unor concluzii pertinente referitoare la nivelul tăierilor din pădurile României” și „compararea acestei valori estimate, prin tehnici de eșantionare statistică la parametri ce depășesc cu mult valorile limită asumate în IFN, cu volumul de lemn – obținut prin alte procedee dendrometrice – raportat la INS este lipsită de profesionalism.”

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să preia inițiativa dezbaterii

Prejudiciile de imagine la adresa României în fața partenerilor externi, dar și a unui sector care reprezintă 3,5% din PIB-ul național, este enorm. Nu în ultimul rând, resursele publice și private mobilizate în combaterea fenomenului tăierilor ilegale au fost pe măsură, cu efecte incalculabile asupra dezvoltării și investițiilor în sector.

De aceea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are șansa de a repara această eroare prin transparență și luciditate. Asociația Industriei Lemnului – Prolemn repetă invitația adresată dlui Ministru Tánczos Barna să demareze o dezbatere necesară pe acest subiect.

În acest sens, Asociația Industriei Lemnului a solicitat Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor să publice rezultate parțiale ale ciclului III al Inventarului Forestier, care ar fi trebuit să înceapă să se deruleze imediat după finalizarea Ciclului II în 2018, să clarifice discuțiile privind metodologia IFN, astfel încât să avem o imagine obiectivă a evoluției stării pădurilor în România.

Cătălin Tobescu, președintele AIL – Prolemn, a declarat: „România are nevoie de o dezbatere transparentă, bazată pe rațiune și pe argumente științifice, privind starea pădurilor. Rezultatele dezbaterii trebuie asumate de decidenți pentru a fundamenta politicile naționale pentru domeniul pădurilor. Asociația Industriei Lemnului – Prolemn se poziționează ferm împotriva tăierilor ilegale de pădure. Convingerea noastră este că pădurile trebuie gestionate responsabil, iar lemnul trebuie utilizat sustenabil pentru beneficiul naturii, comunităților și economiei.

Citeste mai mult

Economie

Vicepresedintele BNR: Romania va avea o crestere economica mai rapida daca acceleram ritmul de vaccinare

Romania va avea o crestere economica mai rapida daca acceleram ritmul de vaccinare si ajungem printre primii la imunizarea colectiva, iar acest lucru ne-ar putea aduce avantaje competitive in comertul exterior si in cursa de a atrage investitii straine, a afirmat, vineri, Leonardo Badea, vicepresedintele Bancii Nationale a Romaniei.

Prezent la un eveniment de profil, el a precizat ca discursul sau reprezinta opinii personale care nu implica si nu angajeaza in niciun fel banca centrala.

Astfel, in opinia sa, Romania a simtit al treilea val al pandemiei cu un delay de circa o luna fata de alte tari, ceea ce a permis cumva replierea economiei.

„Vaccinarea este singura strategie care va permite normalizarea si deschiderea vietii economice si sociale. Capacitatea de refacere a economiei depinde de viteza cu care reusim sa ajungem la imunitate colectiva prin vaccinare. Si asta este o chestiune care se stie la nivel international. Asadar nu ar trebui sa ne multumim cu acest ritm de vaccinare, care este la mica distanta fata de media UE, ci ar fi bine, in beneficiul economiei locale, sa reusim sa ne plasam printre primele tari europene ca proportie a populatiei vaccinate si sa tintim performante bune”, a spus Badea, potrivit ziare.com.

El a dat exemplu situatia din Statele Unite, Marea Britanie sau Israel, unde exista premise pentru relansare economica rapida, ca urmare a succesului campaniei de vaccinare.

„Chiar daca nu realizam acum, competitia pentru a ajunge cat mai repede la o imunizare colectiva este foarte importanta pentru redeschiderea economiei si avantajul ar fi ca am putea avea o crestere economica mai rapida si mai sustenabila, intrucat vom cheltui mai putine resurse publice pentru a combate efectele negative ale pandemiei, in contextul in care bugetul public este si asa supus unei presiuni si datoria publica este mare”, considera vicepresedintele BNR.

In plus, acesta considera ca Romania ar trebui sa ajunga cat mai repede la imunizare si pentru a castiga cursa pentru atragerea investitorilor straini.

„O deschidere economica rapida ne-ar oferi avantaje competitive in comertul exterior si ne-ar consolida pozitia pe harta investitorilor straini de finantarea carora avem mare nevoie pentru modernizarea si dezvoltarea economiei, pentru atenuarea actualelor vulnerabilitati structurale”, sustine Badea.

Nu ne permitem sa ramanem in urma, pentru ca acest lucru ne-ar expune la eventuale rebalansari de capitaluri, considera el.

Oficialul BNR a fost intrebat de ce crede ca in Romania nu s-au construit mai deloc autostrazi in ultimii 30 de ani.

„Sunt o multitudine de factori care au stat la baza acestei nereusite, care ne-a marcat existenta noastra sociala si economica in ultimii ani. Principala problema este legata de lipsa unui proiect national care sa fie foarte bine articulat si sa prioritizeze principalele prioritati de finantare, inclusiv fonduri UE”, a raspuns Badea.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

International3 luni inainte

Cercetatorii israelieni anunta ca au realizat tratamentul care invinge COVID in doar 5 zile

Doua echipe de medici si cercetatori din Israel au anuntat ca au creat medicamentele care inving boala provocata de coronavirus...

International3 luni inainte

Primele concluzii ale vaccinarii record din Israel: Mai putin de 0,1% dintre varstnicii imunizati au contractat coronavirusul

Ministerul Sanatatii din Israel a transmis un comunicat privitor la cetatenii cu varste de peste 60 de ani. Potrivit datelor...

Stirile Zilei3 luni inainte

Alexandru A., despre „vedetele” care contesta vaccinurile: „Ati avut vreo revelatie, ma oameni buni??? Ca fix asa pareti. Niste habarnisti care brusc se cred filozofi. Brusc, stiti si genetica, si virusologie”

Doamne, cat adevar! Acum ceva timp, vine la mine o cunostinta. Cum intra pe usa, imi lasa impresia ca a...

Actualitate4 luni inainte

Bucurestiul, sub cod galben de ninsori

Meteorologii au emis un cod galben de ninsori valabil in partea de sud-est a tarii, din seara zilei de 26...

Stirile Zilei4 luni inainte

O femeie de 73 de ani din Bacau a murit ziua in care a primit prima doza a vaccinului anti-COVID

Oficialitatile implicate in campania de vaccinare au anuntat in seara zilei de vineri, 22 ianuarie, decesul unei femei de 73...

Stirile Zilei4 luni inainte

Alexandru Rafila: Circa 20% dintre romani au trecut deja prin infectie

Reprezentantul Romaniei la OMS, deputatul Alexandru Rafila (PSD), a declarat vineri la Antena 3 ca in opinia sa aproximativ 20%...

Stirile Zilei4 luni inainte

Pfizer incepe un studiu clinic privind utilizarea vaccinului anti-COVID la copii

Pfizer cauta sa extinda utilizarea vaccinului anti-COVID si la copii. Compania farmaceutica americana a anuntat vineri ca a incheiat inscrierea...

Stirile Zilei4 luni inainte

HS Timber Productions, despre ancheta Consiliului Concurentei: „Cu această soluționare amiabilă, considerăm acest capitol din istoria companiei ca fiind în sfârșit încheiat”

În legătură cu rezultatele investigației publicate de Consiliul Concurenței privind piața de achiziții de material lemnos din perioada 2011-2016, compania...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro