Strategia aplicata de unele tari, precum Suedia, privind atingerea imunizarii colective a populatiei prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere si sanatoase care pot trece prin forme usoare si medii ale bolii COVID-19 este „mortala”, a declarat vineri seful cercetatorilor OMS, Soumya Swaminathan, care a precizat ca singura cale de a iesi din aceasta criza de sanatate este prin vaccinare, informeaza Agerpres, care citeaza Reuters.
Ea a sustinut ca pentru a se ajunge la imunitate colectiva este necesar ca aproximativ 60% din populatie sa se infecteze cu noul coronavirus, conditii in care un numar foarte moare de oameni ar muri din cauza bolii.
Soumya Swaminathan a mai sustinut ca eforturile organismelor nationale si regionale de reglementare a medicamentelor, care de obicei lucreaza intr-un spatiu geografic limitat, vor fi armonizate in cazul potentialelor vaccinuri anti-COVID pentru a grabi lansarea lor pe piata odata ce vor fi disponibile.
Swaminathan, care a raspuns intrebarilor adresate pe o platforma de social media, a mai sustinut ca procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranta si eficienta – un proces care de obicei dureaza ani de zile – ar putea fi accelerat in doar 6 luni in contextul pandemic, daca datele vor fi satisfacatoare pentru organismele de reglementare si daca aceste organisme vor dispune de suficiente informatii pentru a emite aprobari pentru scoaterea pe piata a noilor vaccinuri.
in pofida celeritatii cu care se desfasoara aceste procese, siguranta noilor vaccinuri ramâne cruciala, a subliniat ea.
„Chiar daca viteza este importanta, ea nu poate prima in fata standardelor de siguranta si eficacitate. Nu se pune problema ca un prim vaccin anti-COVID sa fie injectat imediat in milioane de oameni fara a se stabili in prealabil daca intr-adevar protejeaza in fata infectiei sau daca este suficient de sigur pentru a fi folosit pe populatii mari”, a explicat ea.
In prezent exista peste 200 de vaccinuri anti-COVID in diferite faze de dezvoltare si testare. Aproximativ 20 dintre ele sunt testate deja pe oameni, iar câteva, cele mai avansate, au intrat in stadiul de testare pe mii de pacienti. Swaminathan a invocat vaccinul experimental pe baza de ARN mesager produs de Moderna, vaccinul rezultat al colaborarii dintre Universitatea Oxford si AstraZeneca, precum si vaccinurile aflate in faze avansate de testare in Rusia si China.
Pentru aprobarea unui astfel de vaccin, companiile producatoare trebuie sa monitorizeze participantii la testare timp de mai multe luni de zile, pentru a observa daca in rândul lor se inregistreaza o rata mai mica a infectiilor cu coronavirus decât in cazul participantilor care au primit un vaccin de control.
„Ne dorim sa inregistram un nivel de protectie cât mai ridicat cu putinta – intre 80% si 90% ar fi fantastic”, a sustinut ea, avertizând insa ca doar un numar mic de vaccinuri potentiale anti-COVID au sanse reale de a trece prin toate stadiile de testare pentru a ajunge sa fie aprobate pentru folosire.
„Avem numeroase vaccinuri candidat, ceea ce este excelent, pentru ca in mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%”, a adaugat ea.