Ramai alaturi de noi

Stirile Zilei

Stroe si Dumitrache, baronii PSD, raman la butoane in portul Midia, dupa esuarea navei cu peste 14.000 de oi vii la bord

In scurt timp se implineste un an de la esuarea navei Queen Hind in Portul Midia, incarcata cu peste 14.000 de oi vii care ar fi trebuit sa ajunga in Arabia Saudita, informeaza evz.ro.

In urma accidentului, intreg echipajul si doar cateva sute de oi au supravietuit. Dupa cum relata insa si presa internationala, marea problema a fost descoperirea unor punti secrete, ceea ce inseamna ca supraincarcarea a fost de vina pentru rasturnare.

Cum a fost posibil? Chiar in februarie a.c., deci la trei luni dupa accidentul Queen Hind, un vames din portul Midia era trimis in judecata de DNA, acuzat ca a luat de doua ori mita pentru a usura si grabi transportul de animale vii in Portul Midia. Queen Hind nu a fost o exceptie, asadar.

Dupa un an in care Portul Midia a trecut doar printr-o schimbare de statut pe hartie – pe 23 octombrie a fost adoptata OUG pentru a modifica Legea din 1992 si a-i da portului Midia statut de zona libera. in realitate, jupanii Portului Midia raman Felix Stroe si Ion Dumitrache, ceea ce inseamna ca oricand se poate repeta tragedia de acum un an.

JUPAN DUMITRACHE DE LA MIDIA

In cazul anchetei menite sa stabileasca vinovatii pentru esuarea Queen Hind, autoritatile au devenit din ce in ce mai discrete. Motivul? Accidentul nu poate fi decuplat de influenta pe care o au in Portul Midia inalti responsabili economici si politici din judetul Constanta, iar de departe cel mai greu personaj este Ion Dumitrache, cel care controleaza terminalul de operare animale vii (incarcare pe nave maritime pentru export) prin firma Comagra. Oficial, Comagra este detinuta majoritar de Elena Musat care timp de doua decenii a fost contabila in cadrul societatii comerciale 2 x 1 Holding. Aceasta din urma este detinuta de asociatii Ion Dumitrache si Felix Stroe, parteneri de afaceri de o viata.

Iar cel mai cu greutate parteneriat al celor doi s-a materializat la santierul Naval Midia Navodari, unde incepand din 1999, au devenit actionari majoritari, preluand de la SIF Transilvania peste 80% din pachetul actiuni, pentru 4 milioane de dolari. Fara a mai relua povestea, procedurile economice folosite la acel moment au fost descrise pe larg de mass-media ca fiind frauduloase.

Felix Stroe fiind mai mereu ocupat cu RAJA in ultimii 17 ani, jupanul de facto in Portul Midia a ramas Ion Dumitrache. Cu oameni-cheie plasati la Compania Nationala „Administratia Porturilor Maritime” S.A. Constanta (CN APM), la Autoritatea Navala Romana (inclusiv la Capitania Portului Midia), dar si la DSVSA Constanta, a reusit de-a lungul timpului sa-si favorizeze firmele cu operatiuni in port.

De exemplu, in 2017, directorul general din acel moment, Nicolae Dan Tivilichi aproba decizia ca santierele navale sa isi poata asigura in regie proprie remorcajul, lasand CN APM fara taxa incasata pentru respectivele servicii. Cine
era principalul beneficiar al deciziei? Firma Comagra controlata de Dumitrache prin contabila sa, Elena Musat.

LA CONSTANTA, “PSD ESTE PARTIDUL STROE-DUMITRACHE”

O alta zona capusata de Dumitrache este furnizarea de medicamente – firmele sale au derulat numeroase contracte cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Constanta, institutie aflata in subordinea CJ Constanta. Dumitrache, asociat cu Felix Stroe, au avut practic ani la rand monopol in furnizarea medicamentelor pentru DGASPC Constanta.

Iata ce scrie o publicatie locala – “in perioada 2010-2015, DGASPC Constanta a cumparat medicamente numai de la societatea SC Eurosantis SRL sau de la SC Ridizea SRL. Cele mai multe contracte de acest tip s-au acordat prin achizitie directa sau prin licitatie restransa accelerata. SC Eurosantis SRL, care primeste de la DGASPC Constanta, in patru ani, comenzi in valoare de 5.777.063 de lei, il are ca actionar pe Ion Dumitrache, consilier judetean al PSD si vicepresedinte al PSD in perioada in care firma sa furniza medicamente catre DGASPC Constanta, institutie aflata chiar in subordinea Consiliului Judetean Constanta. Adica si in subordinea sa”.

ANI s-a sesizat si in 2013, atat el, cat si fiica sa, Cristina Dumitrache au fost declarati incompatibili. Dumitrache si-a dat demisia din functia de consilier judetean, dar afacerile sale au mers mai departe. Fiica sa insa s-a refugiat in Parlamentul Romaniei, unde candideaza pentru al treilea mandat consecutiv dupa o prestatie meteorica de 140 de secunde in opt ani.

Cel mai bine a rezumat modus operandi al tandemului Stroe-Dumitrache chiar un fost coleg de partid, Mircea Titus Dobre, fost ministru PSD al Turismului, trecut intre timp la Pro Romania. “PSD este Partidul Stroe-Dumitrache (…) Deciziile se iau, la PSD Constanta, exclusiv de catre aceste doua personaje, care, cu un tupeu fantastic taie si spanzura, in stanga si-n dreapta, asa cum se intampla si la alte institutii publice sau regii autonome, din judetul Constanta, peste care se stiu stapani”, scria acum un an Dobre.

Stapani fiind, au reusit sa zadarniceasca, la nivel local, o ancheta dictata de la nivel central de Ministerul Transporturilor. Pe 25 noiembrie, ministrul Lucian Bode semna un ordin comun cu ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, si cu presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, Csutak Nagy Laszlo, pentru constituirea de echipe mixte care sa verifice modul in care au fost respectate prevederile legale privind incarcarea-descarcarea, indeplinirea serviciilor de siguranta maritima, gradul de poluare, contaminarea apei in urma incidentului, respectarea conditiilor de transport privind suprafata necesara imbarcarii, verificarea documentelor insotitoare, dar si alte elemente ce pot rezulta in urma investigatiilor.

Citeste mai mult pe evz.ro

Stirile Zilei

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.

Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.

Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.

Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.

Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.

Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro

Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie1 an inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro