Ramai alaturi de noi

Actualitate

Studiu: Cum gandesc oamenii care cred in teoriile conspiratiei. Singura solutie constructiva este comunicarea

Antropologul Radu Umbres spune ca printre cei cred in teorii ale conspiratiei despre pandemia de coronavirus sau alte fake-news-uri sunt si oameni educati, doar ca anumite mecanisme sociale si mentale ii predispun sa sustina astfel de idei.

Datele adunate de Radu Umbres intr-un studiu despre cum gandesc oamenii care cred in teoriile conspiratiei arata ca, de obicei, ei nu se simt inclusi in societate sau nu au incredere in autoritati.

Intr-o interventie la Digi24, antropolugul spune sa nu ii tratam cu dispret sau sa ii criticam, pentru ca singura solutie constructiva este comunicarea.

„Este clar ca exista niste teorii ale conspiratiei, explicatii alternative fata de versiunea oficiala care circula in spatiul public. Am auzit acest termeni, de bazaconii sau de ciudati. Cred ca este o problema daca ii vedem asa. (…) Intrebarea este de ce anumiti oameni ajung sa le creada.
Putem sa intelegem de ce anumite teorii ale conspiratiei prind la anumiti oameni. Ei nu sunt nici prosti, nici rai. Sunt anumite mecanisme, si sociale si mentale, care predispun la a le crede, de aceea oameni de langa noi cred in lucruri cum ca virusul ar fi facut in laborator sau ca nu exista, sau ca cineva profita de pe urma acestei pandemii.

In acest moment lucrez impreuna cu colegul meu Catalin Stoica, de la SNSPA, pe niste date empirice. Am intrebat oamenii in ce teorii ale conspiratiei cred. Ei nu sunt foarte multi, dar exista”, a spus Radu Umbres.

Antropologul este de parere ca profilul unei astfel de persoane este acela de marginal, izolat in societate sau care se bazeaza adesea pe intuitia personala.

„In primul rand, sunt niste oameni deseori marginali in societate. Nu se simt inclusi. Poate au pozitii politice extreme. Sunt de asemenea oameni care se simt cumva mai jos in societate, cu un statut mai scazut. Nu sunt neaparat oameni needucati. E un stereotip. Oamenii care au studii pana la liceu sunt cei care cred cel mai putin in teoriile conspiratiei.

Aunci cand controlam pentru alte variabile, care tin si de psihicul uman, sunt oameni care deseori cred ca au dreptate si sunt foarte convinsi de parerile lor, care nu vor neaparat sa invete de la ceilalti. Se simt intr-un fel superiori. Sunt oameni care nu sunt deschisi neaparat catre dialog. Sunt oameni care au o parere foarte buna despre ei. In acelasi timp se simt si singuri. Sunt oameni care isi cred foarte mult propriile intuitii. Un exemplu foarte simplu, o problema de matematica: un palc de nuferi este pe un lac, in fiecare zi isi dubleaza suprafata, in 48 de zile va acoperi tot lacul. In cate zile va acoperi jumatate din lac? Pentru foarte multi dintre noi raspunsul este 24, dar este gresit. Este 47. Daca raspunzi gresit la aceasta intrebare, atunci ai incredere in intuitia ta, ca stii tu ceva despre virus, ca exista o poveste acolo. Asta explica de ce foarte multi dintre noi ajung sa creada intr-o varianta sau alta, sau mai multe, intr-o masura mai mare sau mai mica. Nu sunt oameni ciudati, ci pur si simplu oameni cu anumite trasaturi si trebuie inclusi in societate, trebuie sa se discute cu ei”, a mai spus Umbres.

Radu Umbres a explicat, deasemenea, ca oamenii in varsta tind sa creada mai mult in astfel de teorii, probabil si din cauza ca au trait in perioada comunista.

„Problema, din punctul de vedere al viziunii politice, este de increderea pe care acesti oameni o au in sistem. Oamenii in varsta tind mai repede sa creada in teoriile conspiratiei, s-ar putea din cauza faptului ca au fost expusi la perioada comunista, in care au existat teorii ale conspiratiei, pentru ca versiunile oficiale nu erau crezute, pentru ca era totul propaganda. Poate simt in momentul de fata ca ceea ce faceti si dumneavoastra este propaganda, ce fac eu este propaganda. In cine sa ai incredere? Poti sa ai incredere in sistemul educational. OK, sunt doctor in antropologie sociala, dar sunt o gramada de oameni cu doctorate. Pe cine sa cred? Daca o sa vina altcineva cu alta diploma si vine cu aceasta teorie, poate vei avea incredere in el, mai ales daca ti se pare intuitiv corecta. De aceea este foarte important ca oamenii sa aiba incredere in autoritati. Eu nu stiu ca virusul exista. Dumneavoastra nu stiti ca virusul exista. Daca o sa luam un microscop, n-o sa deosebim virusul asta de bacilul tuberculozei. Nu suntem experti. Exista niste experti care stiu ce inseamna virusul, cum poate fi tinut sub control, ce se poate face din punct de vedere social, politic, ca sa trecem prin criza asta. Pe de o parte, trebuie sa avem incredere in ei ca stiu mai bine, pe de cealalta parte trebuie ei sa ne dovedeasca ca stiu ce vorbesc”, a explicat cercetatorul cercetatorul, la Digi24.

El spune ca studiile cercetatorilor din alte tari arata ca oamenii pot fi convinsi sa isi schimbe viziunea despre o teorie, dar „exista si o mica minoritate care nu poate fi convinsa”.

Solutia este comunicarea cu bune intentii si informativa.

„De obicei, ne schimbam perceptiile, opiniile gresite cand suntem prezentati cu argumente bune, dar care vin din partea cuiva in care avem incredere ca este competent si mai ales benevolent. Nimeni vreodata nu a auzit ca altul i-a spus ca ” esti prost ” . Si ai spus: ” O, da. Wow, sunt prost, nu m-am mai gandit pana acum la asta ” . Facandu-i prosti, ciudati, nu vom reusi sa-i convingem. Dimpotriva. Toti avem frici, semne de intrebare. Trebuie sa intram in conversatie si sa aflam raspunsuri. Ei au nevoie de niste raspunsuri mai bune decat cele pe care le ofera teoriile conspiratiei”, a conchis antropologul.

Actualitate

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca prevenție, fiind recunoscute pentru potențialul de a induce malformații congenitale la copiii care sunt procreați în timp ce viitorii lor părinți iau antivirale.

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu a afirmat că antiviralele se iau, dar cu rezultate minore sau chiar inexistente în primele zile de boală, cu speranța de a nu face o formă severă.

Afirmațiile medicului vin în contextul în care în spațiul public au apărut opinii potrivit cărora ar exista un „tratament eficace în COVID-19 în locul vaccinării”, respectiv antiviralul Arbidol, folosit pentru gripă.

„Amăgirea existenței unui tratament eficace în COVID-19 în locul vaccinării este întreținută pe diverse canale. Recent un deputat a venit în Parlamentul României cu câteva mostre de Arbidol – antiviral originar din Rusia/China -, cumpărat de la Chișinău, folosit în gripă pentru a susține utilizarea lui pe scară largă în România. Arbidol este înghițit în acest moment de o grămadă de români în speranța de a nu face COVID în loc de a se vaccina. Despre eficiența/ineficiența lui și a altor virale am vorbit aici. Repet: Antiviralele nu se iau ca prevenție. Ele se iau (cu rezultate minore daca nu chiar inexistente) în primele zile de boală cu speranța de a nu face o formă severă. Dar numai sub supraveghere medicală și coștient fiind de faptul că: Antiviralele sunt recunoscute pentru potențialul de a induce malformații congenitale la copiii care sunt procreați în timp ce viitorii lor părinți iau antivirale. În ciuda Arbidol-ului (care, după unele date, nici nu ar mai fi folosit în Rusia) numărul cazurilor COVID și al morților COVID au fost în continuă creștere în Rusia. În prezent, Rusia se află în cel mai critic punct al pandemiei ei (…)”, a scris dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, într-o postare pe Facebook.

Citeste mai mult

Actualitate

Cum sa slabesti fara sa tii o cura de slabire. Regulile de aur ale nutritionistei Mihaela Bilic

Cei mai mulți s-au obișnuit cu ideea că pentru a slăbi trebuie să țină o cură de slăbire drastică și să-și schimbe radical obiceiurile alimentare. Unii reușesc să respecte regulile unei diete pentru o perioadă scurtă, iar cei care înving lupta cu kilogramele după o cură de slăbire, revin, adesea, la vechile obiceiuri alimentare și se întorc la greutatea inițială.

Nutriționista Mihaela Bilic scrie că putem slăbi consumând mâncarea cu care ne-am obișnuit, respectând o regulă importanta, reducerea porției cu 30-50%. Dietele care interzic anumite categorii de alimente sunt abandonate, mai devreme sau mai târziu, a scris nutriționista într-o postare pe Facebook:

„V-ați săturat de cure de slăbire care nu dau rezultat? Problema nu e cura de slăbire, ci faptul că ne îngrășăm la loc după ce dieta s-a terminat. Care e soluția? Să consumăm în continuare mâncarea cu care am fost obișnuiți, dar să reducem porția cu 30-50%.

De ce este esențial să slăbim mâncând puțin din toate? Pentru că așa există șansa să respectăm această strategie pe viață, fără interdicții și frustrări, doar cu limită la cantitate. Orice dietă care elimină o anumită categorie de alimente va fi abandonată mai devreme sau mai târziu, iar abandonul ei înseamnă întoarcerea kilogramelor în plus. Moderația este soluția, nu interdicțiile și curele de slăbire. Însă moderația se învăță, e nevoie de reguli și disciplină!’

Program de “reeducare” alimentară în 6 pași
„Pasul 1

Eliminați toate ronțăielile dintre mese și limitați aportul alimentar la 3 mese principale/zi și maximum o gustare dulce. Maturitatea alimentară presupune o pauză digestiva completă de 4-6 ore între mese; cu cat mâncăm mai des cu atât ne va fi mai foame, iar aportul caloric la finalul zilei va fi considerabil.

Pasul 2

Limitați consumul de zahăr/dulciuri la un singur produs zilnic, care poate fi mâncat la finalul mesei sau între mese, pe postul de gustare; fructele sunt și ele un desert, nu consumați mai mult de 1-2 fructe pe zi.

Gustarea dulce este permisă, dar nu este obligatorie- dacă trece o zi în care n-ați mâncat desert, nu e nicio tragedie.

Pasul 3

Reduceți consumul de făinoase de la fiecare masă. O farfurie ideală conține 50% legume, 25% proteine (carne, pește, ouă) și 25% făinoase/amidon. O porție corectă de amidon înseamnă

-1 felie de pâine sau mămăligă, 3 linguri de paste făinoase, orez sau fulgi de cereale

-3 linguri de leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, naut, soia)

-1 cartof mediu

Dacă o farfurie conține 50% făinoase, va fi o farfurie de îngrășat, în timp ce farfuria de slăbit are doar din proteine și legume, fără niciun strop de amidon.

Pasul 4

Eliminați excesul de grăsimi din dietă, adică ulei, prăjeală, mezeluri, brânzeturi, semințe, oleaginoase- ele nu sunt alimente de bază, ci “condimente”cu gust intens, un fel de “super-alimente”; produsele grase sunt concentrate în calorii, au densitate energetică mare și un volum mic. Se mănâncă pentru plăcerea gustului, nu ca să ne săturăm.

Pasul 5

Consumați legume în exces- verdețurile, cruditățile și legumele în general sunt singurele alimente care pot fi consumate fără limită de cantitate- cu cat mai multe cu atât mai bine. Însă atenție, cartofi și leguminoasele nu sunt legume!Iar uleiul din salate se măsoară cu lingura. Cât despre ciorbă, este produsul ideal pentru slăbit.

Pasul 6

Hidratați-vă din belșug! Între mese nu e recomandat să ronțăiți, dar de băut puteți bea: apă, cafea, ceai, lapte, băuturi neîndulcite etc. Atenție la sucul de fructe, chiar dacă este natural și fără adaos de zahăr, în organism se comportă precum alcoolul.

Considerați că un pahar de suc este echivalent cu un pahar de bere și nu vă mai mirați dacă aveți burtă!

Ca ultimă recomandare începeți de azi, chiar dacă e marți. Înarmați-vă cu răbdare și perseverați. Orice schimbare presupune un efort, însă după câteva săptămâni va fi mai simplu- mâncatul sănătos va deveni un obicei, un stil de viață”, își încheie Mihaela Bilic postarea.

Citeste mai mult

Actualitate

Oana Gheorghiu, fondatoarea Daruieste Viata, la 6 ani de la Colectiv: „Mai rau ar fi sa abandonam, sa credem ca nimic nu se mai poate, ca totul e pierdut”

Oana Gheorghiu, co-fondatoarea ONG-ului Dăruiește Viața, a criticat justiția din România, care la șase ani de la tragedia din clubul Colectiv nu a ajuns încă la o decizie definitivă, însă a făcut și un apel împotriva resemnării că nimic nu poate fi schimbat în țara noastră.

„6 ani. Colectiv.

Între timp niciun vinovat, niciun spital de mari arși, Piedone primar din nou, spitale care ard, oameni care nu au încredere în sistemul de sănătate, în medici sau în autorități, mii de morți în fiecare lună, șoșoci și circ în parlament mai rău ca niciodată. Nu avem nici măcar guvern căruia să încercăm să-i cerem socoteală, iar președintele trăiește în altă Românie decât cea în care trăim noi, poporul.

E rău, dar și mai rău ar fi să abandonăm, să credem că nimic nu se mai poate, că totul e pierdut. E o bătălie între impostură și bun simț. Până la urmă depinde și de noi cine câștigă. Și oricât de jos ni se pare că suntem, avem cu siguranță resurse să o scoatem la capăt.

Ce putere avem noi, asta va fi întrebarea. Avem puterea de a ne face foarte bine treaba, de a avea grijă de cei din jurul nostru, de a continua să respectăm regulile, oricât de mult ne frustrează nesimțirea din jur, chiar și aia care ne taie calea, doar pentru a câștiga 10 secunde…

Și poate că nu vom vedea „mai binele” într-un an, în doi sau în zece. Poate nu îl vom vedea deloc în cursul vieții noastre, dar fiecare gest mărunt lasă o urmă pentru generațiile viitoare. Și poate de aici ar trebui să ne tragem speranța, că lor ar putea să le fie mai bine”, a scris aceasta pe pagina ei de Facebook.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie10 luni inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica1 an inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate1 an inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei1 an inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei1 an inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport1 an inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica1 an inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei1 an inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro