Ramai alaturi de noi

Stirile Zilei

Studiu post-imunizarea anti-COVID facut in Romania: doar 0,27% dintre oamenii vaccinati nu au dezvoltat anticorpi

Un studiu realizat de MedLife cu privire la imunizarea post-vaccin arata ca persoanele care nu au trecut prin infectia cu SARS-CoV-2 dezvolta post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic fata de persoanele care au trecut prin infectie si s-au vaccinat cu prima doza.

Astfel, specialistii recomanda autoritatilor sa reevalueze posibilitatea administrarii unei singure doze persoanelor care au trecut prin boala concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 741 de persoane, iar rezultatele cercetarii arata ca 85% dintre acestea nu au trecut prin boala si doar doua persoane nu au dezvoltat anticorpi in urma vaccinarii, ceea ce inseamna un procent de 0,27%.

Totodata, patru persoane din categoria celor care nu au avut infectie COVID-19 in trecut s-au pozitivat dupa administrarea primei doze de vaccin.

Nicio persoana din lotul analizat nu a fost testata pozitiv la 10-12 zile in urma administrarii dozei de rapel si, poate cel mai important aspect, toate persoanele care au trecut anterior prin boala au dezvoltat un titru semnificativ de anticorpi neutralizanti anti-Spike dupa administrarea vaccinului.

Esantionul a fost format din 82% femei cu varste cuprinse intre 21 si 82 de ani si 18% barbati cu varste intre 20 si 79 de ani. Probele au fost analizate in intervalul 18-20 zile de la administrarea primei doze de vaccin si respectiv, la 8-12 zile de la administrarea rapelului.

„In vederea determinarii titrului de anticorpi impotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) si IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativa in titru de neutralizare), probele fiind recoltate atat dupa prima doza de vaccin, cat si dupa administrarea rapelului”, arata comunicatul Medlife.

„Din esantionul analizat s-au evidentiat doua categorii: 85% sunt persoane fara istoric de infectie COVID-19 in trecut, in timp ce 15% au trecut anterior prin boala, avand confirmarea infectiei prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialistii anunta ca doar 2 persoane din esantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi in urma vaccinarii. In ceea ce priveste infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arata ca 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boala s-au pozitivat dupa administrarea primei doze de vaccin, in timp ce nicio persoana din lotul analizat nu a fost testata pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului”, se precizeaza in comunicatul MedLife.

Care e raspunsul imun dupa prima doza

Raspunsul imun dupa prima doza de vaccin este scazut la persoanele care nu au trecut anterior prin boala. Analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 in trecut arata faptul ca raspunsul imun ramane scazut inaintea rapelului, avand in vedere ca 48% dintre cei care au primit prima doza nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG intr-o concentratie mai mare de >=80AU/ML in intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului.

Totodata, specialistii au identificat si o persoana care nu a dezvoltat deloc anticorpi in acest interval. In schimb, s-a observat ca procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG intr-o concentratie >=80AU/ml, desi nu au trecut anterior prin boala, creste considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Totusi, exista o persoana care nu dezvoltat anticorpi nici in acest interval de la rapel.

„Cele trei vaccinuri care se administreaza in acest moment in Romania nu sunt identice ca structura de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune si vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doza de vaccin, la un organism care nu a mai fost in contact cu virusul SARS-CoV-2, este de asteptat ca raspunsul imun sa nu fie foarte intens si prelungit. In schimb, a doua doza vine sa „intareasca” memoria celulelor producatoare de anticorpi, astfel incat raspunsul imun sa fie de durata si suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infectie virala”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicina de laborator in cadrul MedLife.

Ce se intampla cu cei infectati anterior cu SARS-CoV-2

Persoanele care au fost infectate anterior cu SARS-CoV-2 dezvolta un titru de anticorpi anti-S semnificativ mai mare dupa prima doza de vaccinare. Pe de alta parte, in cazul persoanelor confirmate anterior cu infectie COVID-19, specialistii MedLife atrag atentia ca titrul de anticorpi neutralizanti este semnificativ, inca din primele zile dupa administrarea primei doze de vaccin. Acest lucru intareste ipoteza lansata de alte grupuri de cercetatori din Europa si SUA, conform careia o singura doza de vaccin ar putea fi eficienta pentru persoanele care au trecut prin boala.

De altfel, pe esantionul studiat de specialistii MedLife toate persoanele care au trecut anterior prin infectie aveau dezvoltat un titru ridicat de anticorpi neutralizanti in intervalul 18-20 zile de la prima doza.

„In urma infectiei cu SARS-CoV-2 pot fi detectati atat anticorpi anti-N, cat si anticorpi-S, acestia fiind un marker specific al „intalnirii” dintre virus si organismul gazda. Insa, ce ne atrage atentia este titrul de anticorpi anti-S dezvoltat in urma vaccinarii de persoanele care au trecut prin boala comparativ cu cele care nu au intrat in contact cu virusul pana la momentul vaccinarii. Astfel, observam ca cei din prima categorie pot dezvolta dupa administrarea primei doze un titru de anticorpi semnificativ mai mare decat al celor care nu au trecut prin boala”, a adaugat dr. Dabu.

Compania a precizat ca va continua studiul in urmatoarele 3-6 luni, pentru a observa evolutia titrului de anticorpi dobanditi post-vaccinare si identificarea din timp a momentului in care titrul de anticorpi neutralizanti incepe sa scada.

Stirile Zilei

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială, au declarat pentru AFP trei surse apropiate negocierilor la summit de la Roma, transmite Digi24.

Sursele au spus că liderii statelor din G20, inclusiv președintele SUA, premierul Indiei și reprezentanții la summit ai Chinei, au fost de acord cu noua țintă, care depășește ceea ce a fost convenit în Acordul Climatic semnat în 2015 la Paris din 2015, prin care liderii lumii se angajau să limiteze încălzireai globală cu mult sub 2 grade și, în mod ideal, la 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Grupul G20, format din 19 țări și Uniunea Europeană, este responsabil de 80% din emisiile globale iar potrivit specialiștilor, o reducere a efectului dezastruos asupra Planetei ar avea nevoie de acțiuni radicale și categorice.

Acordul reprezintă un progres și în același timp o speranță în ceea ce privește ajungerea la un acord în cadrul summitului COP26, care începe duminică la Glasgow.

Unul dintre obiectivele cheie ale evenimentului organizat de ONU Marea Britanie este fixarea unor măsuri concrete pentru a menține obiectivul de a nu crește temperatura medie globală peste pragul de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

Până în prezent, zeci de națiuni nu și-au actualizat încă oficial angajamentele de reducere a emisiilor, așa cum ar fi trebuit să facă în conformitate cu prevederile Acordului de la Paris din 2015.

Dintre țările G20, care reprezintă 80% din emisiile totale ale lumii, doar șase țări și-au mărit oficial obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. Potrivit unui raport realizat de Programul ONU pentru Mediu (UNEP) și publicat săptămâna aceasta, șase țări din G20 (SUA, Canada, Australia, Brazilia, Coreea de Sud și Mexic) nu și-au atins deloc vechile obiective privind mediul înconjurător.

Planeta s-a încălzit deja cu 1,2 grade Celsius, spun oamenii de știință. Cel mai recent set de angajamente ale națiunilor privind lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cu mult sub ceea ce este necesar pentru a limita încălzirea la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, un prag despre care experții climatici spun că este critic și nu trebuie atins.

În evaluarea sa anuală privind emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, UNEP a calculat diferența dintre emisiile care urmează să fie eliberate de țări și nivelul necesar pentru limitarea creșterii temperaturii la 1,5 grade Celsius. Conform UNEP, chiar și cele mai actuale și ambițioase planuri climatice la care s-au angajat aproximativ 120 de țări direcționează lumea către calea creșterii temperaturii medii globale cu până la 2,7 grade Celsius.

Raportul a mai constatat că angajamentele noi și actualizate privind emisiile vor reduce doar cu 7,5% cantitatea totală a acestora până în 2030, dar este necesară o reducere de 55% a cantității totale de emisii pentru a fi îndeplinit obiectivul de a limita încălzirea globală la sub 1,5 grade Celsius.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 din trecut, conform datelor parțiale anunțate duminică de către autorități. Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 31 octombrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.424 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 427 decese, dintre care 33 anterioare, a comunicat Grupul de Comunicare Strategică.

Este prima dată în acestă lună în care numărul cazurilor COVID-19 scade sub 8.000, în rest fiind raportate zilnic peste 10.000 de cazuri pe zi, cu excepția unor zile de luni, când sunt raportate mai puține cazuri, fiind făcute teste mai puține.

În acestă săptămână, cel mai mic număr de îmbolnăviri – 9.187 – a fost raportat luni, 25 octombrie.

Recordul de cazuri COVID din această săptămână – 16.765 – a fost marți, 26 octombrie, iar recordul lunii și recordul de la debutul pandemiei a fost în 19 octombrie – 18.863 de cazuri.

Citeste mai mult

Stirile Zilei

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea privind introducerea certificatului verde pentru unele categorii profesionale pică la votul Parlamentului, potrivit digi24.ro

Anunțul a fost făcut de medicul Valeriu Gheoghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. Acesta a anunțată că, după câteva zile de recorduri, numărul celor care se vaccinează cu prima doză a început să scadă.

„Ieri au fost aproximativ 90.000 de persoane, azi doar 82.000. E o scădere importantă față de 111.000, cât am avut în zilele anterioare. Eu am transmis că printr-un efort la nivelul întregii societăți putem depăși rata de vaccinare de 70% până la finalul acestui an. Matematic ar presupune să avem cel puțin 80.000 de persoane noi care se vaccinează în fiecare zi”, a spus Gheorghiță.

„În următoarele 2 luni ar trebui să mai vaccinăm 4,8 milioane de persoane cu cel puțin o doză și în acest fel să ajungem la aproximativ 12 milioane de persoane vaccinate. Sigur, cu cel puțin o doză, dar e important pentru că o persoană care a primit o doză își va completa schema de vaccinare și impactul valului 5 ar fi mult redus la nivel populațional”, a explicat el.

Medicul spune însă că fără introducerea certificatului verde pentru anumite categorii profesionale e „puțin probabil” ca pragul de 70% să fie atins.

Întrebat dacă, în cazul în care legea privind certificatul verde pentru anumite categorii profesionale pică în parlament, va mai fi atins pragul de 70% rată de vaccinare până la sfârșitul anului, Gheorghiță a răspuns: „Foarte probabil că nu și foarte probabil că va fi greu să atingem această rată de acoperire în următoarele luni”.

„Fiecare val pandemic care generează mii și mii de decese în fiecare zi ar trebui să ne fi convins demult pe toți că doar prin vaccinare putem să evităm astfel de decese, pe care am fi putut să le prevenim dacă ne vaccinam la timp și într-un proces mult mai mare”, a spus Gheorghiță.

Medicul spune că pentru mulți oameni din afara țării este greu de înțeles de ce nu se vaccinează românii, având în vedere că sunt vaccinuri disponibile și oamenii pot merge doar cu buletinul la centrele de vaccinare.

El a spus că în fiecare weekend for fi maratoane de vaccinare în București, iar 8 centre vor fi deschise până la miezul nopții.

Citeste mai mult
Reclama

Ultimele stiri

Recomandari

Economie2 ani inainte

Nu mai este loc de intors. Guvernul recunoaste datoria fata de angajatii Petrom, dar ofera doar 1% din actiuni la vanzare in loc de 8%

Guvernul Romaniei recunoaste decizia instantelor de a oferi 8% din actiunile Petrom spre fostii angajati, dar scoate doar 1% din...

Politica2 ani inainte

Nicusor Dan vrea sa candideze pentru un nou mandat la Primaria Capitalei in 2024. Ce probleme sustine ca a rezolvat pentru bucuresteni

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte să candideze pentru un nou mandat, însă recunoaşte că nu...

Actualitate2 ani inainte

Medicul Gabriel Tatu-Chitoiu, despre antiviralul Arbidol: Este inghitit in acest moment de o gramada de romani in speranta de a nu face COVID, in loc de a se vaccina

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, fost președinte al Societății Române de Cardiologie, medic cardiolog, atenționează că medicamentele antivirale nu se iau ca...

Stirile Zilei2 ani inainte

Liderii din G20 au ajuns la un acord pentru a limita incalzirea globala la 1,5 grade Celsius

Liderii politici care fac parte din G20 au ajuns duminică la un acord privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade...

Stirile Zilei2 ani inainte

Bilant COVID Romania: 7.424 de noi cazuri si 427 de decese

În ultimele 24 de ore, în România au fost raportate 7.424 de cazuri de COVID-19. De asemenea, au fost raportate...

Sport2 ani inainte

Gheorghe Barbu, fost fotbalist cu peste 200 de prezente in Liga 1, a murit la 53 de ani

Cluburile Universitatea Cluj și Someșul Dej au anunțat duminică pe Facebook că fostul fotbalist Gheorghe Barbu a murit la doar...

Politica2 ani inainte

Cristian Tudor Popescu, atac dur la presedinte: „Domnului Iohannis i se falfaie de popor, putin ii pasa ca mor 500 de oameni pe zi”

Gazetarul Cristian Tudor Popescu l-a criticat în stilul său caracteristic pe președintele Klaus Iohannis, în cadrul unei emisiuni la Digi24....

Stirile Zilei2 ani inainte

Valeriu Gheorghita: „Nu vom ajunge la 70% rata de vaccinare pana la sfarsitul anului, daca legea certificatului verde pica in parlament”

România nu va ajunge la o rată de vaccinare de 70% până la sfârșitul anului, în cazul în care legea...

stiri

Copyright © 2020 Snews.ro